Problemen samengesteld gezin | Heldere hulp | STIEFenCO.nl
114
page-template-default,page,page-id-114,do-etfw,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
Hulp-bij-Samengesteld-gezin-harmonie-energie-stiefcoaches-STIEFenCO-hulp-bij-stiefgezin

Problemen samengesteld gezin

 

De oorsprong van de Samengestelde Gezin problemen

De scheiding is net achter de rug en je loopt tegen een nieuwe liefde aan. Iemand met (ook) kinderen uit een vorige relatie. Voor geen partij is dit makkelijk. Je komt opeens terecht in elkaars leven en je moet zoeken naar de juiste modus om er een nieuw samengesteld gezin van te maken. Er gaan meerdere jaren overheen, en de inzet van alle betrokkenen, om te komen tot een gelukkige gezinssituatie. En zelfs dan wil het nog niet altijd lukken.

 

Nieuwe omgeving en invloeden als gezinsprobleem

Ergernissen komen in ieder gezin voor. Maar bij samengestelde gezinnen ligt dit gecompliceerder. Gezinsproblemen gaan namelijk meestal over ergernissen aan kinderen van de ander, onenigheid met de stiefouder (kinderen en volwassen kinderen), de mogelijke ex en de bemoeienis van niet-biologische ouders met het eigen kroost. Wanneer er een nieuw gezin gevormd gaat worden, zijn er een aantal fasen waar ieder nieuwe samengesteld gezin doorheen moet. Deze fasen staan hieronder beschreven, zodat wij je hopelijk een aantal problemen binnen het samengestelde gezin kunnen helpen voorkomen.

De 4 fases voor het samengestelde gezin

Vanuit onze ervaring en expertise kunnen wij een aantal fases onderscheiden waar ieder nieuw gezin mee te maken krijgt, en die tevens vaak voor problemen zorgen in het samengestelde gezin. Deze fases zijn:

  1. De verliefdheidsfase – alles is super én geweldig en er niets aan de hand;
  2. De ergernisfase – ergenissen leiden tot frustraties en conflicten. Dit is het beste moment om hulp in te schakelen om erger te voorkomen;
  3. Crisisfase – de ergernissen leiden tot grote conflicten én problemen waardoor de bom barst of al is gebarsten. De hulpvraag komt dan op een moment dat er veel (soms erg veel) reparatiewerk noodzakelijk is;
  4. Harmoniefase, na het doorstaan van deze crisis komt het gezin in fase vier, dat is die van harmonie, rust en regelmaat.

 

De obstakels voor het kind

Degene die de meeste problemen ervaart binnen een  samengestelde gezin problemen, is het kind (al dan niet volwassen). Het kind wordt namelijk geconfronteerd met een nieuwe gezinssituatie waar hij of zij niet altijd op zit te wachten. Nieuwe broertjes en zusjes, een nieuwe ouder, nieuwe regels en een nieuwe sfeer. Deze aspecten hebben allemaal invloed op kinderen, op de biologische ouders en dus uiteindelijk ook op het nieuwe gezin.

Het kind van de nieuwe partner wordt nooit een eigen kind voor de stiefouder. De stiefband, de bloedband en de bloedwrok blijven een gevaar.

Een nieuwe partner hoeft in een samengesteld gezin niet alleen tot problemen te leiden. Een nieuwe partner kan juist een heel positieve rol krijgen voor het stiefkind. Het kind kan een band op gaan bouwen met een extra persoon in zijn of haar leven. De nieuwe partner zal zich goed moeten laten informeren wat wel en wat niet te doen. Hoe bouw je als nieuwe partner (en stiefouder) een band op met de ex-partner (en dus biologische ouder) is een realistische vraag die wij vaak krijgen.

Hulp bij het leven in een samengesteld gezin

In alle begeleidingsvormen van STIEFenCO is aandacht voor de problematiek van het samengestelde gezin. Een aanrader voor ieder samengestelde gezin is het bespreekbaar maken van specifieke zaken en van belemmeringen, die van toepassing zijn voor het samengestelde gezin. Neem contact op met STIEFenCO voor een vrijblijvend gesprek, om te bekijken hoe wij je kunnen helpen!

 

Andere samengestelde gezin problemen

  1. Het komt regelmatig voor dat de stiefouder jaloers wordt op de kinderen omdat die zo’n goede band hebben met de partner die hun natuurlijke ouder is. Soms wordt dat als zo krenkend ervaren dat de stiefouder er de brui aan geeft en opstapt.
  2. Een ander vaker voorkomend probleem is dat de stiefouder zich gekrenkt voelt omdat hij of zij, als het eropaan komt, niets te zeggen heeft over de kinderen, terwijl hij of zij wel goed genoeg is om voor de kinderen te zorgen. De stiefouder voelt zich, kortweg gezegd, behandeld als oud vuil.
  3. Dit zijn allemaal ook belangrijke redenen voor de stiefouder om graag een eigen kind samen met de partner te willen. Dat de kinderen uit de oude leg zich dan achtergesteld kunnen voelen bij de kinderen uit de nieuwe leg, komt uiteraard regelmatig voor. Evenals dat de partner van de stiefouder zich verplicht voelt om opnieuw een kind op de wereld te zetten, hoewel hij of zij dat eigenlijk niet meer wil.
  4. Een fenomeen dat tegenwoordig ook geregeld voorkomt, is dat van het samengestelde gezin met kinderen van meer dan twee relaties. Gelukkig zit er meestal wat jaren tussen de verschillende leggen, want anders zou het waarschijnlijk een te grote opgave zijn voor de meeste stellen. Deze gezinnen vereisen enorm veel inzet gedurende vele jaren van de partners om het draaiende te houden en vorm te geven. Niet iedereen is dit gegeven.
  5. Volwassen kinderen die de komst van een nieuwe partner van de ouder niet accepteren.