2017! Een nieuw jaar met nieuwe kansen voor een samengesteld gezin
978
post-template-default,single,single-post,postid-978,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

2017: een nieuw jaar met nieuwe kansen door Mandy de Wolf

2017: een nieuw jaar met nieuwe kansen! 

De 365 dagen van 2016 zitten er bijna op… Een mooi moment om de balans op te maken over jullie samengesteld gezin. Om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Zaken af te ronden, successen te vieren en nieuwe plannen te smeden. Zodat je met nieuwe energie, een opgeruimd gevoel en vol vertrouwen aan het nieuwe jaar begint. Klinkt goed, toch?

In de drukte van alledag is het echter niet eenvoudig om tijd te nemen voor reflectie. En vanaf een afstandje te kijken naar hoe het nu écht gaat binnen jullie gezin. We hebben een dagtaak aan het rennen en vliegen tussen huis, school, sportclubjes, werk, familie, vrienden en ex-partners. En daar komen de specifieke uitdagingen voor een samengesteld gezin nog eens bovenop.

Tijd voor reflectie: omkijken, leren en creëren

Juist door deze drukte is het goed om eens per jaar samen met je partner de tijd te nemen voor reflectie. In veel samengestelde gezinnen gaan de kinderen in de Kerstvakantie een aantal dagen naar de andere ouder. Of logeren bij familie of een vriendje. Een mooi moment voor een evaluatie van het afgelopen jaar en onverdeelde aandacht voor jezelf én hoe jullie het doen als gezin. Plan bijvoorbeeld een eindejaars-uitje in met je partner: een hapje eten, een dagje sauna of wandelen door het bos of over het strand. Maar ook gewoon thuis op de bank kan terugkijken op het afgelopen jaar mooie inzichten opleveren.

Jullie vormen de basis van jullie samengestelde gezin. Hoe sterker deze basis, hoe beter. Omkijken, hiervan leren en nieuwe doelen stellen, helpt deze basis te verstevigen. Kijk samen naar belangrijke gebeurtenissen, tegenslagen, mijlpalen en successen binnen jullie gezin. Hoe was jullie afgelopen jaar? Wat ging goed? Waar liep het fout? Welke keuzes hebben jullie gemaakt en wat waren de leermomenten? Vergeet ook jullie successen niet: waar zijn jullie trots op? Het is ook mooi om met elkaar van gedachten te wisselen over de meerwaarde van de ander in het leven van de stiefkinderen. Wat voegt hij of zij toe? Neem er de tijd voor met elkaar, wees niet te kritisch en geniet van de goede dingen. Je krijgt door deze oefening een beter inzicht in hoe jullie het doen als gezin en de koers die jullie (willen) varen. Het oude jaar wordt afgesloten en je begint het nieuwe jaar met nieuwe kansen. Laat 2017 maar komen…!

Mandy de Wolf

STIEFenCO Zoetermeer