Activiteiten samengesteld gezin | STIEFenCO | schilderen
1615
post-template-default,single,single-post,postid-1615,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Een kleurrijk samengesteld gezin komt het schildersatelier binnen

Op zoek naar activiteiten voor samengestelde gezinnen, had ik een aantal weken geleden een inspirerende ontmoeting met Sigrid Karsten.  Sigrid werkt als creative coach vanuit haar atelier met mensen en met veranderprocessen. Zij zelf schrijft erover: “via creatieve inspiratie gaat er een weg naar verandering en groei open met als doel vergroting van jouw persoonlijke effectiviteit”. STIEFenCO ervaart het met elkaar schilderen als een waardevolle aanvulling op verandertrajecten die samengestelde gezinnen bij ons doorlopen. Sigrid is een boeiend mensen-mens, waarmee wij graag samenwerken. Lees graag hieronder het blog van Sigrid over haar werk met een samengesteld gezin.

Een samengesteld gezin komt het schilderatelier binnen, twee ouders met ieder twee puberkinderen. ‘Hé mam, was dat je geheim…móet ik nu gaan schilderen?!!’, roept één van de jongens ontsteld uit. De andere kinderen tonen zich ook duidelijk verrast en de groep heeft als snel onderling uitgevogeld dat niemand écht kan schilderen.

Het was de Moeders wens om als samengesteld gezin iets onder begeleiding te doen waarbij niemand een voorsprong zou hebben. “Zo starten we allemaal op hetzelfde punt”, hoor ik haar nog wijselijk zeggen. Haar nieuwe partner vindt het ook belangrijk dat de groep iets ‘nieuws’ gaat beleven en elkaar van een andere kant leert kennen. De letterlijke vrije ruimte van het atelier is voor hun hierin een belangrijk uitgangspunt.

In de middag zie ik de oudste zoon, die t scherpst van tong binnenkwam, in zijn element raken als hij met de verf op het grote witte doek los mag gaan. De rest werkt ook geconcentreerd aan hun kleuren, streken en composities. Als ik de sessie tussentijds onderbreek om de individuele creaties met de groep te bekijken, kunnen ze maar nauwelijks stoppen. Naast hun ezel vertellen ze ons in eigen gekozen woorden over hun creatie. Er is een dromerig, roze schilderij met zachte wollige streken en als ik de maakster vraag of zij zichzelf erin herkent zegt ze ‘Ja, zo ben ik, ik houd van zacht en dromerig’. Haar moeder beaamt dit en de anderen krijgen inzicht in wie zij is. Eén van de jongens schildert met ferme streken en heeft er een krachtig verhaal bij. Hij kwam die ochtend stilletjes binnen en krijgt al gaande de middag meer aanspraak met de anderen als zij zien hoe gefocust hij bezig is… Zijn expressie op doek verrast allen aanwezigen. De Vader schildert als enige een niet-abstracte compositie en maakt een lange tafel met eten en bloemen erop en veel stoelen waarvan hij zegt dat er genoeg plaats is voor iedereen. Toen de jeugd het schilderij  ‘Een uitnodigend gebaar’ doopte, zag ik hem glunderen en dacht bij mezelf: Het beeld als metafoor van wie jij bent, mooi!

Na de sessie wordt er druk gepraat over de schilderijen. Het is duidelijk dat er veel respect over en weer is voor wat ze elkaar hebben zien doen en horen zeggen. Het samengesteld gezin verlaat het atelier met een gemeenschappelijke ervaring die ze rijker zijn, het bekennen van een stukje kleur maakte hun kleurenpalet voller. De Moeder weet terug te koppelen dat de schilderijen hangen en er nog vaak positief wordt gerefereerd naar de schildermiddag.

Sigrid Karsten
Creativity Training & Coaching

www.creativewakeupcall.com