CBS rapport | Ouders en kinderen in Nederland | STIEFenCO
3602
post-template-default,single,single-post,postid-3602,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Rapport CBS Ouders en kinderen in Nederland


In schril contrast met de biecht van een stiefouder: “Ik begin mijn stiefkind te haten” waar wij gisteren aandacht aan besteedde, staan de uitkomsten in het rapport van het CBS ‘Ouders en kinderen in Nederland’. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 4 op de 10 volwassenen de stiefvader als vader is gaan zien.

In onze praktijken maken wij veelal mee dat de vader het vaderschap niet in kan c.q. mag vullen. Het vaak – zoals wij het noemen – “weg gummen van de andere ouder”.  Dit is niet alleen bij vechtscheidingen het geval, maar ook bij ogenschijnlijk goed verlopen scheidingen. Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen de andere ouder echt missen.

Kortom, wij gaan de uitkomsten van het rapport maar eerst even in alle rust tot ons nemen. Saillant detail vinden wij echter wel het enorm grote verschil tussen hoe de stiefmoeder wordt ontvangen (17%) in tegenstelling tot de stiefvader (44%). Daarbij is het onderzoek gehouden onder volwassenen die nu 25-46 jaar zijn. Inmiddels is de tijdgeest wel veranderd – zo zijn er veel meer co-ouderschappen – en kan hetzelfde onderzoek in de toekomst andere resultaten laten zien. Lees hier het rapport van het CBS.