Fasen samengesteld gezin | in welke zitten jullie? | Stief & Co
11385
post-template-default,single,single-post,postid-11385,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Fasen samengesteld gezin

Ieder samengesteld gezin ontwikkelt zich aan de hand van zekere patronen. De diepte van de patronen (lees scherpte of zachtheid) hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan o.a. de invloed van de ex-partner die zich in een andere fase van de scheidingsverwerking zit. Denk aan verschillende en soms ogenschijnlijk lijkende onoverbrugbare opvoedingsstijlen of aan kinderen die de nieuwe partner niet – lijken – te accepteren. In grote lijnen onderscheiden wij vier fasen:

  1. verliefdheidsfase
  2. ergernisfase
  3. crisisfase
  4. harmonie

Verliefdheidsfase
Alles is werkelijk super én geweldig en er is niet zoveel aan de hand. Het leven lacht jullie samen toe.
Status: zorgeloos en vooral genieten van elkaar en van het leven.


Ergernisfase
Ergernissen over bijvoorbeeld elkaar en elkaars kinderen leiden tot ruzies. Je lijkt elkaar niet te kunnen uitleggen (te kunnen bereiken), waarom en waardoor je je voelt zoals je je voelt. Boeken lezen over samengestelde gezinnen is vaak een 1ste stap om de ingeslagen weg terug te gaan en met elkaar de problemen aan te pakken. Toch is dit wel hét moment voor tijdige hulp inroepen om de ontstane problemen snel en efficiënt op te ruimen en hierdoor erger te voorkomen.
Status: met coaching herstelt de relatie relatief snel.

Crisisfase
Conflicten en dreigende taal. De problemen worden groter en verlies aan verbinding is realiteit. Soms denk je wel: “ik kap ermee!”. Steeds meer – of alleen maar – tegenover elkaar staan en met elkaar tegen elkaar strijden. Uit onmacht gooien met deuren, schreeuwen, oordelen en veroordelen. Het is wachten op de bekende druppel die de emmer doet overlopen ..
Status: er is met begeleiding én coaching (serieus) werk aan de winkel om de relatie te herstellen.

Harmonie
Het leven is in een rustig vaarwater gekomen. Ieder heeft zijn plek gevonden, je kunt met elkaar op een rustige manier in gesprek over die onderwerpen die de aandacht vragen en er is op alle vlakken bij alle betrokkenen acceptatie.
Status: vol vertrouwen met opgedane ervaring de toekomst in en tijdig bewust van jullie valkuilen.

Mocht je hierover meer informatie willen ontvangen, of denk je “hmmm kunnen wel wat hulp gebruiken” mail dan naar info@stiefenco.nl en we kijken met elkaar hoe jullie het beste geholpen kunnen worden.

Met een hartelijke groet
Marianne namens Team Stief & Co