Gesprek met de ex | hoe overleef je de situatie | Stief & Co
9022
post-template-default,single,single-post,postid-9022,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Het gesprek met dé ex

Een woordenwisseling verder en je zit niet alleen tussen je ex (en – dus – de kinderen) en je nieuwe partner in, maar nu moet je ook nog dé ex gaan bellen!
Hoe vaak is dit niet één van de pijnpunten in een nieuwe relatie. Jij hebt je ex al niet onder controle en je nieuwe partner eist van je dat je ‘iets’ gaat doen aan de situatie.

(tekst gaat verder onder de foto) 

Relatieproblemen binnen een samengesteld gezin komen vaak ook voort uit de invloed van de ex-partner. De nieuwe partner kent de historie niet en heeft ‘alleen’ te maken met de gevolgen ervan in het hier en nu. Daar sta je dan voor de, wat heet .. het is eigenlijk never ever nooit niet een keuze. Jij hebt zelf al lang geleden de afweging gemaakt van wat wel en wat niet werkt. Wat niet werkt heb je dan ook al lang geleden gelaten voor wat het is. Jaja de man als procesdenker. Wat wel werkt is jouw aanpak omdat je hier al lang mee hebt moeten dealen.

De eis van de nieuwe partner om de ex te bellen, én haar heel duidelijk te maken dat het niet langer meer gepikt wordt. Het is een stellige beschrijving die wij hier doen, maar helaas is het schering en inslag binnen samengestelde gezinnen. 

Zelden wordt er gekeken naar het waarom en waardoor. Zolang het systeem van partners naar ex-partners-samen-ouders niet goed is neergezet, zullen jullie het moeten doen met het fundament zoals het er ligt. Bij het afhechten van het voormalige partnersysteem komen zaken kijken als:

  • manier waarop de scheidingsmelding is uitgevoerd
  • vertrouwensbreuk herstellen
  • gezien en gehoord worden
  • individuele uitdagingen als coping- en hechtingsstijlen
  • etc..

Moraal van het verhaal? In het hier en nu kun je niet goed bouwen als het verleden niet goed is afgehecht. Leg bijvoorbeeld je oor maar eens bij anderen te luister. Loopt het daar op rolletjes? Wat heeft het gemaakt dat het daar wel goed werkt? Loopt het daar (ook) niet? Zijn er parallellen?

Kijk met elkaar eens naar het verleden en naar de onopgeloste zaken die daar nog spelen. En natuurlijk is het zo dat er altijd situaties blijven waarin de ex een onevenredig grote rol opeist.
Hiervoor gelden dan andere methodieken, vaardigenheden etc.. 

NB: waar over de ex als vrouw wordt geschreven kan de ex ook man zijn.