Hulp aan kind in een samengesteld gezin | Kindbehartiger Mariël | Stief & Co
10966
post-template-default,single,single-post,postid-10966,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Zorgenvriendje

 

De kinderen in mijn praktijk komen vaak binnen met zorgen en geheimen. Ze maken zich zorgen over allerlei dingen; ‘waar gaan we straks wonen, mag ik nog op paardrijden blijven, is de nieuwe vriendin van papa wel lief tegen mij en mijn broertje of is mijn nieuwe barbie wel veilig bij de grijpgrage handjes van mijn nieuwe stiefbroertje?’ Ook hebben kinderen enorm grote zorgen als ‘houden papa en mama nog wel van mij, of is het mijn schuld dat papa en mama uit elkaar gaan?’


Het ontschuldigen van kinderen is een vaste taak van mij als Kindbehartiger als ouders gaan scheiden. Toch zie ik dat kinderen ook in een later stadium nog allerlei schuld naar zich toe trekken, vaak onterecht maar daarom niet minder belastend voor kinderen.

In de praktijk werk ik daarom met mijn grote zorgenvriend. Deze knuffel heeft een grote mond waarin allerlei geheimen en zorgen van kinderen opgeborgen worden. Geheimen en zorgen zijn daar veilig, kinderen voelen zich gesteund en veelal zijn kinderproblemen spontaan opgelost als de kinderen na een week het briefje teruglezen.

Vanzelfsprekend bespreek ik met kinderen dat er geheimen en problemen zijn die je altijd met een volwassene moet bespreken, dat die te groot zijn voor het zorgenvriendje. (Ook met ouders bespreek ik overigens hoe zij goed in gesprek kunnen blijven met hun kinderen, bijvoorbeeld door middel van het voorlezen van een herkenbaar verhaal.)

Kinderen reageren altijd erg goed op de grote zorgenvriend en als ze aan het eind van een traject zelf een klein zorgenvriendje mogen uitzoeken om mee naar huis te nemen, zijn ze altijd blij verrast. Met grote zorgvuldigheid wordt er één uitgekozen die echt bij hem of haar past. Op die manier werkt de praktijk nog even door als de kinderen thuis zijn en hopelijk vinden ze hierin voldoende steun om verder te kunnen.

Met een warme groet,
Mariël – Stiefcoach Veendam – Groningen – Assen

NB: het zorgenvriendje is er ook gehaakt 🙂