Kerst in een samengesteld gezin | Hoe anders | Stief & Co
12412
post-template-default,single,single-post,postid-12412,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Kerst samengesteld gezin

“Ik word met de dag nerveuzer als ik aan de kerstdagen denk. Kerst is voor mij samenzijn en genieten van elkaars gezelschap, toch.?

Maar hoe doe je dat als er nu al zoveel ellende is? Als ik nu al op mijn tenen moet lopen? Als mijn woorden worden gewogen? Als mijn goede intenties in twijfel worden getrokken (whats new overigens)? Als je alleen maar verwijten krijgt? Als de voor mij belangrijke tradities niet worden gezien?

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

In de waan van de dag kun je je nog hieraan onttrekken, maar met de feestdagen is het volop in the face. Geen ontsnappen aan”.

Zij is even stil en de tranen wellen op in haar ogen. De vraag “wat gebeurt er nu met je” is een volstrekt onzinnige en haar verdriet zoekt zich een weg.
Stilte .. voelbaar is de vertwijfeling en dan met een verstikte stem: “het voelt alsof mijn hoofd onder water wordt geduwd en ik geen adem meer heb”.

Het is te eenvoudig om met adviezen te komen. Ja natuurlijk die zorgen dat ook zij ‘er doorheen komt’ op korte termijn, maar de problematiek is veel meer dan een ‘how to’.De zaadjes voor de problemen van – ook – dit samengestelde gezin, zijn geplant al ruim vóór de scheiding van toen, en dus ook ruim vóórdat zij in beeld kwam.

Het stemt ons tot nadenken .. Één oplossing zou kunnen zijn om het verleden te ‘herschrijven’; narratief denkend noemen wij dit.


Warme groet,
Marianne – oprichter en stiefcoach Stief & Co