Kerst en het samengesteld gezin | Verheug je je erop of zie je er tegenop? | STIEFenCO
473
post-template-default,single,single-post,postid-473,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Kerst voor een samengesteld gezin

Deze als vraag verklede noodkreet, heb ik de laatste weken regelmatig langs horen komen. Sinds het vertrek van de Goedheiligman niet meer wordt afgewacht en het ‘Christmas, the most wonderfull time of the year!’ door de winkels galmt, komen de dubbele gevoelens naar boven drijven ……..
Kerst betekent toch immers het feest van nieuw leven en licht in de duisternis? De verwachtingen die wij van Kerstmis of de Kerst hebben, leggen onbedoeld een hoge druk op onze schouders. Het gezellig of leuk moeten hebben, de gerechten moeten exquise zijn, de boom moet nog mooier dan vorig jaar, de versieringen in huis moeten nog origineler en nog meer op elkaar afgestemd en ………………………. ach ja ook graag sneeuw en het plaatje is compleet.

Moeten!!

Je kunt jezelf afvragen of het zo hoog neerleggen van de bekende lat wel wijs is, en je eigenlijk niet je eigen teleurstellingen of stress aan het creëren bent. Zou het niet beter zijn om vaste patronen los te laten, los van hoe vroeger Kerst werd gevierd en los van de perfectie? Volgens mijn bescheiden mening, hebben mensen die dit inzien en ernaar kunnen handelen, dé sleutel in handen voor een bijzonder mooie periode in de donkere dagen voor en na Kerst.

Mensen die mijn blogs vaker lezen, weten dat ik groot voorstander ben van ieders betrokkenheid bij verandering. Ook hier is dit zeker het geval en zal het u niet verbazen dat ik het met elkaar ideeën bedenken, spuien en uitvoeren zeer kan waarderen! De kalkoen gaat hoppakee van tafel en maakt plaats voor een ‘ieder maakt zijn eigen gerechtje’, de al dan niet geglazuurde kersttulband wordt geofferd voor ander niet te versmaden zoetigheid. De kerstboom gaat zeker niet gevuld worden met die door ouders verantwoord bij elkaar gezochte ballen en slingers! Nee, die boom gaat gevuld worden met ieders eigen inbreng; van zelf gemaakte poppetjes en sterren, eetbare kransjes tot aan totaal niet bij elkaar passende gekleurde ballen. De traditionele kerstwandeling kan met weinig moeite worden aangepast naar bijvoorbeeld een speurtocht met als einddoel het vinden van een ‘schat’. Een schat die een nieuwe opdracht kan bevatten of een uitnodiging kan zijn voor een gezamenlijk samenzijn in café of restaurant. Schaatslessen zouden ook wel hoog kunnen scoren op de lijst met zelfspot en daarmee gelijkertijd je kwetsbaarheid tonende. Door het – nota bene van de Walt Disney company afkomstige – ‘outside the box’ denken, kunt u met elkaar uw voordeel doen en hét verschil maken tussen moeten en durven genieten. Als u nu denkt ‘ja allemaal leuk en aardig, maar dit is voor ons gezin te perfect’, dan bent u al een hele grote stap verder dan u zelf wellicht denkt. Het inzien van mogelijke beperkingen is grote winst, winst met hoofdletter W. U realiseert zich namelijk de lastige fase waarin u nu verkeert. Een fase waar elkaars gezelschap helemaal niet vanzelfsprekend is. Een fase waarin nog veel boosheid zijn eigen rol opeist. Niet ontkennen, maar juist omarmen is dan mijn devies. Bespreek met elkaar wat wel kan, wat u juist niet van elkaar verwacht. De openheid en het begrip zullen zalvend werken. Het niet hoeven, het gehoord worden en de ruimte krijgen zijn juist in deze periode een groot geschenk en vergt moed. Moed moet, maar je moet het maar op kunnen brengen. Soms mag ik getuige zijn van dergelijke zelfopoffering en het maakt dat ik daarvoor diep mijn hoed afneem, een welverdiend CHAPEAU is hier op zijn plaats!

Rest mij om u en de uwen een waardevolle Kerst toe te wensen en een gezond en gelukkig nieuwjaar toe te wensen!