Kerstbrief aan gescheiden ouders door Kindbehartiger | STIEFenCO
1006
post-template-default,single,single-post,postid-1006,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Kerstbrief kind aan gescheiden ouders

Lieve papa en mama,

Het is weer die tijd van het jaar. De kerstdagen staan voor de deur en het einde van het jaar is in zicht. Tijd om kort terug te blikken, maar vooral om vooruit te kijken. Wat achter ons ligt kan niet meer ongedaan worden gemaakt, wij kunnen daar enkel van leren.

Jullie zijn uit elkaar. Als partners, maar niet als mijn ouders. Dat is voor jullie soms moeilijk om uit elkaar te houden terwijl het voor mij, als jullie kind, juist zo belangrijk is dat jullie deze twee zaken goed van elkaar kunnen onderscheiden. Misschien vinden jullie elkaar niet meer zo leuk, maar ik ben 50% papa en 50% mama, dus wanneer jullie nare dingen over elkaar zeggen, raakt mij dat ook. Denk daar alsjeblieft over na.

De feestdagen komen er aan. Dagen waarin wij tot verkort als gezin bij elkaar waren. Samen bij de kerstboom cadeautjes uitpakten, samen aten, samen lachten en samen een kerstfilm keken. Dit alles is veranderd. Hoe de kerstdagen er nu uit gaan zien weet ik niet precies.

Ik zou jullie als mijn ouders willen vragen om mij vooral tijdens de kerst een fijn thuis gevoel te geven. Houd eventueel geruzie alsjeblieft  buiten de deur en val mij hier niet mee lastig, Spreken jullie met elkaar van tevoren af bij wie ik welke dag verblijf zodat hier geen ruzie over ontstaat. Het maakt mij niet zoveel uit welke kerstdag ik bij papa of bij mama ben, als ik maar bij jullie allebei mag zijn en jullie mij het gevoel geven dat dit goed en oke is. Praat vervolgens niet rot over de ander wanneer ik bij jullie ben. Wanneer jullie mij afzetten bij de ander, zeg elkaar dan vriendelijk gedag en wens elkaar fijne dagen toe. Vroeger gunden jullie elkaar dit ook toe, dus dat hoeft toch niet te veranderen?

Cadeaus hoef ik niet, maar als jullie mij dan toch iets willen geven, geef mij dan jullie onvoorwaardelijke liefde en gun mij een vredige en rustige kerst bij allebei de ouders van wie ik evenveel houd.

Laten wij er tenslotte samen voor zorgen dat wij in het nieuwe jaar stappen zetten zodat wij in een andere vorm toch een gezin kunnen zijn. Niet meer zoals vroeger waarbij jullie nog bij elkaar waren, maar in een vorm waarbij jullie als partners uit elkaar zijn, maar als mijn ouders nog steeds samen zijn.

Liefs jullie zoon of dochter

Kindbehartiger