Kleedgeld samengesteld gezin | hoe stem je dit af | Stief & Co
12781
post-template-default,single,single-post,postid-12781,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Kleedgeld samengesteld gezin

Help! Mijn kind krijgt minder kleedgeld dan mijn stiefkind.

Recentelijk belde Bert mij die ik al eerder had geholpen met zijn scheiding. Hij woonde opnieuw samen en gezamenlijk hebben ze vier kinderen. Hij bracht zijn twee kids in en en zij twee van haar. Zijn dochter krijgt minder kleedgeld dan zijn stiefdochter Het verschil is groot en zichtbaar en zijn dochter is teleurgesteld. Bert kan niet meer bijdragen aan het kleedgeld van zijn dochter. Wat te doen? Wat is wijsheid? 

In een samengesteld gezin kan de verdeling van kleedgeld een gevoelig onderwerp zijn. Naast de financiële aspecten (draagkracht, alimentatieverplichtingen etc..), speelt ook het verschil in relatie binnen het gezin een rol. De bloedband en de stiefband en dit soms nog in het kwadraat als er kinderen geboren zijn uit verschillende relaties (een kind heeft meerdere stiefouders, halfzusjes etc.. bijvoorbeeld).

Het is belangrijk om te beseffen dat kinderen uit een samengesteld gezin verschillende verwachtingen – kunnen – hebben ten aanzien van kleedgeld. Vroeger kreeg ik wel van alles en nu ‘ineens’ niet meer. Zo kan het verschil tussen het bedrag uit een bloedband of uit een stiefband, leiden tot gevoelens van onrechtvaardigheid en ongelijkheid.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om als ouders duidelijke afspraken te maken over de verdeling van kleedgeld. Dit kan betekenen dat er één gelijk bedrag wordt gegeven aan alle kinderen, ongeacht de bloedband of de stiefband. Vóórdat je dit doet is het sowieso wel handig – understatement – om het ouderschapsplan erop na te lezen, wat er is afgesproken rondom de kinderalimentatie. Een andere optie is om het kleedgeld te baseren op de behoefte én de omstandigheden van elk individueel kind, ongeacht de bloed- of de stiefband.

Overleg dit open met de ex-partner(s) en bespreek het met de kinderen; uiteraard afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Leg uit waarom bepaalde beslissingen zijn genomen en geef kinderen de mogelijkheid om hun mening te uiten, om met ideeën te komen. Door open en eerlijk te zijn kan er begrip en respect worden gecreëerd voor de keuzes die zo goed mogelijk worden gemaakt.

De discussie rondom wel of niet een bijbaantje van de kinderen voer je eigenlijk op dezelfde manier.

Hebben jullie vragen over dit onderwerp, aarzel dan niet om mij te bellen of te mailen.

Met een hartelijke groet,
Irma – Stief & Co Alkmaar – Den Helder – Schagen