Aangrijpende reactie op ons blog over narcisme | STIEFenCO
2634
post-template-default,single,single-post,postid-2634,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Aangrijpende reactie op ons blog over narcisme

 

Een aantal weken geleden plaatsen wij ons blog over narcisme en het (samengestelde) gezin. Hierop kregen wij onderstaande aangrijpende reactie van een stiefvader, welke om reden van privacy anoniem is opgenomen.  Mocht er naar aanleiding van onderstaande reactie,  behoefte zijn om contact met ons op te nemen, dan kun je dit doen via info@stiefenco.nl. Wij houden ons zeer beschikbaar voor informatie, tips, adviezen vanuit diverse disciplines. STIEFenCO heeft geen enkele inhoudelijke betrokkenheid bij de beschreven problematiek en het gezin. Wij plaatsen de reactie zodat mensen die hetzelfde overkomt c.q. is overkomen herkenning lezen.

“Ik ben stiefvader in een samengesteld gezin. Mijn vriendin heeft twee kinderen met haar ex partner. Onze indruk is dat hij een pathologische narcist is (ik ben geen dokter en hij is niet gediagnosticeerd). Het artikel geeft bijna exact weer wat ik afgelopen jaren heb meegemaakt.

Zelf werk ik in de gezondheidszorg en heb alle netwerken die ik ken ingeschakeld om ons te ondersteunen. De kinderen verblijven één doordeweekse dag en om het weekend bij hun vader. Conform afspraken waarbij mijn vriendin zich bedreigt voelde ten tijde van het opstellen daarvan. Er is sprake van co-ouderschap maar mochten we uitgaan van gerechtelijke brieven wordt er duidelijk gesproken van een omgangsregeling. Tot duidelijke afspraken omtrent invulling ouderschapsplan komt het niet. Grootste frustratie is dat hij zijn eigen kinderen mishandeld, manipuleert, indoctrineert en sinds vandaag zijn we erachter dat vader, het oudste kind de jongste laat verzorgen.

Het mooiste is dat wij nu op zoek zijn naar een vorm van begeleiding voor ons gezin om om te kunnen gaan met dit misbruik. Dit omdat veilig thuis, de politie en de wijkteams geen actie ondernemen ofwel met de vinger ons als schuldige partij aanwijst omdat zij bij hem is weggegaan. Dat geeft hem schijnbaar een vrijbrief. Vorige week heeft mijn vriendin contact gehad met de GGD. Als wij hulp willen moet de narcist vanuit zijn gezag toestemming geven. Dit is voor ons dus geen optie.

Onze eerste conclusie is dat iedere vorm van communicatie met een dergelijke ex partner een belasting is voor ons gezin, wij hebben het contact geminimaliseerd. Overdrachtsmomenten blijven lastig helaas. Bij ons hanteren we ‘deur open, deur dicht’ beleid, zonder er woorden aan vuil te maken. Mocht het onverhoopt tot een handgemeen leiden dan hebben we een document geschreven waarin we benoemen wat zijn gedrag en uitlatingen op welke datum teweeg hebben gebracht. Van alle strafbare feiten (psychische mishandeling helaas doet de politie niets) toch een dossier laten opbouwen bij politie voor toekomstige rechtszaken en mediation vanuit de rechtbank. Laatst genoemde mediation blijft ingezet worden, zelfs na dringend verzoek van mijn vriendin dit via de rechter stop te zetten vanwege de emotionele belasting.

Bedankt voor je artikel. Ik zoek al ruim een maand naar vergelijkbare situaties. Dit is een mooi begin. Als stiefvader heb je niets te vertellen. Aangezien je geen ouder bent van de kinderen en geen onderdeel van het kerngezin. We zijn gebroken. De situatie is vermoeiend door o.a. mijn gebrek aan slaap , constante stress en alertheid. Ten gevolge van de situatie ben ik op grond van psychische klachten voor een bepaalde periode 100% arbeidsongeschikt verklaard. Mijn vriendin werkt op grond van psychische klachten op therapeutische basis. Tot slot de klap op de vuurpijl; er zijn partijen die of mij of haar als schuldige aanwijzen. En partijen die ons dringend adviseren uit elkaar te gaan.

Desondanks proberen we ons nu te richten op ons gezin en welke kant wij op willen gaan met ons leven en onze relatie. We proberen een schild op te bouwen wetend dat een narcist niet zal veranderen. En proberen zo min mogelijk energie naar hem uit te laten gaan en zo veel mogelijk samen te genieten. Zodat we uiteindelijk weer het gevoel van eigen regie en autonomie kunnen ervaren en verder kunnen met onze dromen, doelen en ambities.”