Narcist en gaslighten | Ben ik nu gek? | | Stief & Co
10733
post-template-default,single,single-post,postid-10733,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Gaslighten narcist

“Ben ik nu gek ..?”

Tijdens de maandelijkse verdiepingssessie van Stief & Co, bespraken wij dit keer ‘Narcisme’ en ook de term gaslighten kwam voorbij.
Waar komt gaslighten eigenlijk vandaan? ‘Gaslight’ is een Amerikaanse film uit 1944.
In de film wordt Paula systematisch psychologisch gemanipuleerd door Gregory, met een mentale ontreddering als gevolg. Ontreddering in de vorm van het zelfs niet meer kunnen vertrouwen op de eigen waarneming.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)Binnen Stief & Co gebruiken wij vaak de metafoor van de draaideur. Je komt erin terecht en de narcist draait en duwt totdat jij eruit valt en jezelf de vraag stelt: “ben ik nu gek ..”.
Gelukkig zijn er goede inzichten en handvatten om hiermee om te – leren – gaan. Denk aan een procesmatige communicatiestijl en het stellen van grenzen. Lastig maar zeker te doen!