Samengesteld gezin | normen en waarden | Stief & Co
9120
post-template-default,single,single-post,postid-9120,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Zo doen wij dat niet hier!

Op zoek naar de andere weg ..

Thijs vindt het doodgewoon om de afwasmachine leeg te halen op een moment dat het hem past in het drukke schema van thuiswerken, kinderen helpen met school en het huishouden doen. Brigitte vindt dat vervelend, want die houdt van een opgeruimd huis, juist met dat thuiswerken waarin het al zo’n chaos is.
“Zo doen we dat niet hier”, denkt Brigitte.

(tekst gaat verder onder de foto)

Verschillen over dagelijkse kleinigheden lijken op het oog niet belangrijk, zeker niet als je nog vol energie aan het begin van je nieuwe samengestelde gezin staat.
Ervaring leert dat juist die kleine dingen de bron van irritatie zijn. En naarmate er over meer ‘kleine dingen’ verschil is en de tijd verder tikt, ontstaat een trek/duw gevecht tussen jou en je partner over wat ‘normaal’ is. Ik noem dit de verkeerde afslag. Het levert je niet op waar je naar op zoek bent: een zekere vorm van harmonie en balans in het samengestelde gezin.

Wat ik hiervoor schets is een voorbeeld van een van de uitdagingen van het samengestelde gezin: Hoe rits je samen op een manier die werkt?

Wat vaak (onbewust) gebeurt is dat partners hun kenmerken van het eigen gezin ‘kopiëren’ op het samengestelde gezin. Wat de een normaal vond aan ritme en structuur het eigen gezin, blijkt niet normaal in het gezin van de partner.

Tja, hoe ga je dat oplossen?
Afspraken maken helpen vooral in de praktische dagelijkse zaken. Dat is stap 2.
Stap 1 is: ga samen op onderzoek naar wat jullie allebei belangrijk vinden, jullie waarden. Waarom is iets belangrijk voor jou? Inzicht in elkaars waarden geeft meer begrip voor elkaars gedrag en van daaruit kun je samen overleggen hoe je die waarden een plek gaat geven in je dagelijkse dingen. En dan kunnen praktische afspraken helpen.

Terug naar het voorbeeld. Brigitte is op zoek naar ‘structuur’. Thijs is op zoek naar ‘ruimte’. Dat staat redelijk tegenover elkaar. Nadat ze samen hebben gesproken over wat ze belangrijk vinden, kunnen ze meer begrip voor elkaars gedragingen en wensen opbrengen. En zo ontstaat ruimte voor het maken van afspraken die werken.
Als Brigitte van Thijs de toezegging krijgt dat hij op dag x de vaatwasser opruimt op zijn moment, dan kan Brigitte erop vertrouwen dat het gebeurt en heeft Thijs zijn ruimte om het te doen wanneer het hem past.

Het ritsen van jouw wereld met die van de wereld van je partner tot een nieuwe wereld van het samengestelde gezin, vraag tijd en ruimte.
De coaches van Stief & Co helpen om dat ritsen beter mogelijk te maken en bij al die andere uitdagingen waar het samengestelde gezin voor staat.

(namen zijn fictief uit privacyoverweging)

Met een warme groet,
Rosalie – stiefcoach Stief & Co