Handige Tips & Informatie voor Pleeggezinnen | STIEFenCO.nl
952
page-template-default,page,page-id-952,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Hulp bij pleeggezinnen

 

Kinderen in pleeggezinnen explosief gestegen

Het aantal Nederlandse kinderen in pleeggezinnen neemt flink toe! Volgens het laatste nieuws gaat het om meer dan 21.000 kinderen het afgelopen jaar. Dit is 70 procent meer pleegkinderen in vergelijking met 10 jaar geleden. De kans om als kind in een pleeggezin te komen is hiermee meer dan verdubbeld.

 

Oorzaken plaatsing in pleeggezinnen

De meest voorkomende reden is dat ouders tijdelijk of definitief niet meer voldoende voor het kind kunnen zorgen. Er is bijvoorbeeld een gebrek aan stabiliteit en/of veiligheid bij de ouders thuis. Ook kan het voorkomen dat kinderen verwaarloosd of mishandeld zijn. De oorzaak hiervan ligt geregeld bij de problemen van ouders met medische, psychische of verslavingsproblemen. Een pleeggezin is in een dergelijke situatie de enige uitkomst.

 

Wat houdt pleegzorg in?

Pleegzorg is kort gezegd de zorg voor het kind van een ander. Pleegkinderen in een pleeggezin zijn tussen de 0 en 18 jaar en kunnen door diverse oorzaken, zoals hierboven genoemd, niet meer bij hun biologische ouders wonen. Op zo’n moment wordt een kind, vrijwillig of gedwongen, in een nieuw gezin geplaatst. In dit pleeggezin kunnen kinderen veilig opgroeien in een stabiele omgeving.

 

Kenmerken die gelden voor een samengesteld gezin, zijn ook vaak van toepassing op een pleeggezin. Wij noemen:

  • een achtergrond van verlies
  • tijd voor elkaar  (als pleegouders)
  • de pleegouder voegt toe
  • de biologische ouder blijft altijd in beeld
  • twee culturen bij elkaar (soms nog wel meer)
  • meerdere loyaliteiten naast elkaar
  • de pleegband wordt intenser en kan soms zelfs een ‘bloedband’ worden

Meer informatie of hulp nodig bij pleeggezinnen?

Wil je meer informatie over pleegkinderen en pleeggezinnen? Of heb je hulp nodig als pleegkind? Of als pleegouder? De coaches van STIEFenCO staan voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op en wij helpen je verder!