Richard Loedeman – brengt rust door inzicht 

MfN registermediator M11507 ~ MfN familiemediator ~ stiefcoach STIEFconcept ~ (echt)scheidingsspecialist ~  rechtbankmediator ~ relatietherapeut ~ SCHIP-behandelaar
richard@stiefenco.nl

Wat is je kracht Richard?

Rust brengen en inzicht geven bij een gespannen situatie in een samengesteld gezin. Er leven tegenwoordig meer dan een half miljoen  kinderen in een samengesteld gezin. Ik vind het belangrijk en prettig om stiefouders te begeleiden naar een harmonieuzere manier van samenleven met het gezin.

Kritiek op elkaars kinderen..

Onlangs sprak ik meerdere keren met Claire en Peter in mijn praktijk. Twee stiefouders met goede bedoelingen én met veel kritiek op elkaars kinderen. De spanningen liepen hoog op en zij hadden behoefte aan nieuwe inzichten. Peter vond o.a. dat de kinderen van Claire een te groot beroep op haar deden. Mama hier, mama daar.. Peter werd er tureluurs van. Hij vindt zelfstandigheid erg belangrijk en de opvoeding van zijn zoon Bas is hier dan ook op gericht. Claire vindt het afgeven op haar opvoedingsstijl erg vervelend. In reactie op de kritiek van Peter, heeft Claire veel aanmerkingen op het gedrag van Bas. Hij is dan wel redelijk zelfredzaam maar hij heeft volgens Claire stiekeme trekjes. Ook is hij brutaler dan haar eigen kinderen. Kortom.. tijd voor een een goed gesprek.


Wij spraken o.a. over de verschillen tussen bloedband en stiefband. Ook spraken wij over bloedwrok: kritiek op je eigen kind door de stiefouder pareren met kritiek op je stiefkind. Theoretische kennis over samengestelde gezinnen vul ik aan met meer dan 10 jaar praktijkervaring. De inzichten die ontstonden tijdens onze gesprekken gaven Claire en Peter de mogelijkheid om het negatieve patroon dat was ontstaan, te doorbreken.

Kort iets over mij

 

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik geniet ervan om te lezen. Van Scandinavische thrillers tot vakliteratuur: ik lees graag en veel. Verder wandel ik dagelijks met onze drie honden in de bossen van Drenthe. Ook fiets ik met mijn mountainbike wekelijks een mooie route.


Hoe zou je jezelf omschrijven?

Ik ben rustig en kan goed luisteren. Door mijn grote ervaring in mijn praktijk als mediator, ben ik in staat om vragen te stellen die helderheid bieden in een onoverzichtelijke situatie.


Waar krijg jij energie van?

Als ik (stief)ouders van een samengesteld gezin kan begeleiden naar een harmonieuzere omgang met elkaar en met de kinderen. Het geeft mij veel voldoening als ik merk dat er op basis van nieuwe inzichten betere verhoudingen ontstaan binnen het samengestelde gezin.


Heb je een bucket-list?

Eigenlijk heb ik geen bucket-list. Ik geniet het meest van de gewone dingen. Ik heb al veel gereisd en een kers op de taart zou een rondreis door Scandinavië zijn.

Gecertificeerd stiefcoach STIEFconcept voor het coachen en begeleiden van samengestelde gezinnen.