Samengesteld gezin mislukt en hoe het te redden? | STIEFenCO
2672
post-template-default,single,single-post,postid-2672,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Samengesteld gezin mislukt en hoe het te redden?

Er komt een dag dat je er niet langer meer omheen kunt. Jullie samengestelde gezin is in zwaar weer beland en dreigt te mislukken. Mislukken omdat het zwaar averij heeft opgelopen door diverse oorzaken. Niet iedere oorzaak hoeft echter te leiden tot de handdoek in de ring werpen. Onvoldoende voorbereiding op wat een samengesteld gezin in de praktijk eigenlijk betekent, is wat wij erg vaak zien. Na de verliefdheidsfase waarin alles van een leien dak lijkt te gaan, komen de eerste irritaties. Met een meer verhullend woord ook animositeit genoemd. Dit lijkt op de een of andere manier minder zwaar beladen dan geïrriteerd zijn.

Het is een normale menselijke reactie dat wij dan of in de verdediging schieten, stelling innemen of dat wij verdwijnen in ons schuttersputje. Schuttersputjes in de praktijk zijn: duiken achter tablet of smartphone, vaker sporten, langer werken, meer met vrienden aan de zwier etc.. Het wordt een gevecht, een survival of the fittest en het moge duidelijk zijn dat dit niet de route is naar het oplossen van de problemen. Sterker nog het wakkert de problematiek aan tot conflicthoogte. Inzichten verkrijgen in het hoe en waarom van het zo anders beleven van het samengestelde gezin dan na de start, is een erg goede allereerste stap die genomen moet worden. Maar dan?
Jullie hebben meer zicht op het ontstaan van de strubbelingen, maar hoe nu verder is de grote vraag en komen wij er überhaupt met elkaar nog wel uit. De kans achten jullie redelijk aanwezig dat jullie weer verzanden in ruzie en gedoe. Een eerlijk antwoord op deze vraag is dat wij dit helaas ook vaak horen. Het is dapper te zien hoe ouder en stiefouder iedere keer weer de energie opbrengen om na vallen met elkaar weer op te staan. Maar ook dit is op enig moment eindig, omdat het een groot energie lek is geworden. De kinderen en stiefkinderen die niet gekozen hebben voor scheiding en vorming van het samengestelde gezin, krijgen nog meer te verstouwen. Met doorzettingsvermogen veerkrachtig moeten zijn, en dit in een levensfase waarin vaak al zoveel gebeurt in een kinderleven. Doorlopen basisschool, middelbare school, puberteit, loyaal moeten zijn, dragen van verlies aan alles wat ooit zo vertrouwd was etc..

Het mislukken van een samengesteld gezin betekent voor alle betrokkenen een tweede scheiding met alle gevolgen van dien. Tijdig én adequate hulp inroepen is wat jullie helpt om uit zwaar weer te blijven. Om met elkaar de inventarisatie op te maken welke problemen er zijn en op welke moet het accent van oplossen gelegd moet worden. Het helpt sowieso om informatie tot jullie te nemen, maar de vertaalslag naar hoe het gezin te redden, heeft alles te maken met de combinatie van heel veel zaken. De manier van communiceren, het afpellen van alle ballast om te komen tot dé kern van de problemen, de wisselwerking op elkaar, oorzaak en gevolg, goed inzicht verkrijgen in het eigen handelen door de rugzak van het leven te kennen en te weten wat de individuele overlevingsmechanismen zijn.
Al deze inzichten in combinatie met de uitvoering van krachtige adviezen zijn nodig om het gezin weer goed op de rails te zetten, én bovenal te houden voor de lange termijn.

Het gezin van Bart en Diana nam na verliefdheid zo langzamerhand meer de vorm aan van de relaties waar zij juist uitkwamen. Van individueel je eigen ding doen, meer ruzie dan plezier, meer een wat doe ik hier nog? Het antwoord hierop was het belang van de kinderen, maar een goede tweede was de schaamte dat ook deze relatie gedoemd was te mislukken. Een falen waar met name één van de ex-partners wel op zat te wachten, om na zoveel jaren het gelijk te krijgen van “zie je nou wel”…
Kortom het was pompen of verzuipen en gelukkig kozen zij voor samenwerken aan het samen werken aan het gezin. Niet eenvoudig want beiden wisten dat zij ook met zichzelf zouden worden geconfronteerd. Niet helemaal waar achteraf,  want het was met name uit onbegrensde liefde voor elkaar dat zij vol overgave het samengestelde gezin in waren gedoken. Onvoldoende tot geen aandacht voor wat het in de praktijk betekent. Hoe denk je over waarden en over de uitvoering hiervan (normen). De al wat oudere kinderen van Bart kwamen niet graag in het nieuwe huis van hun vader en Diana. Wij komen vaak ook bij mensen thuis en dat levert vaak een goede inkijk of het huis wel ingericht is op een samengesteld gezin, zo ook bij Bart en Diana. Wat te denken van de eettafel die plaats bood aan vier personen, terwijl als Bart zijn zonen komen er plaats voor zes nodig is. Tsja die bureaustoel van zolder en de kruk uit de keuken halen ging het echt niet worden. Uiteraard zijn er financiën nodig om zaken goed te regelen, maar een alternatief werd snel op Marktplaats gevonden. Een mooie ronde tafel met 6 stoelen welke nog uitgebreid kon worden naar 8 plekken. Een grote stap was simpel gezet. Zo volgenden er meerdere aanpassingen.
Aanpassen aan de manier waarop werd gecommuniceerd was een logische vervolgstap. Beiden waren zich niet bewust van het feit, dat van de vier noodzakelijke ingrediënten voor een goede communicatie er twee ontbraken. Met oefeningen waarmee zij ook thuis verder aan de slag gingen , werden inzichten verkregen in het waarom zij elkaar zo vaak niet begrepen. Een “hoe gaat het met je, ja bedankt” verhaal. Om een lang voorbeeld kort te maken, zij zijn er samen uitgekomen en durven te stellen dat zij met elkaar door ervoor te gaan behoorlijk de verdieping in zijn gegaan. Een verdieping die voor een stevig fundament heeft gezorgd.