Vakantie samengesteld gezin | Geef aandacht aan je kind | STIEFenCO
3084
post-template-default,single,single-post,postid-3084,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Vakantie samengesteld gezin – geef aandacht aan je kind


Heb je net een nieuw gezin | samengesteld gezin, dan rijst de vraag hoe de vakantie moet worden ingericht. Het liefst wil je natuurlijk in een gezellige sfeer met elkaar op vakantie. Elkaar leren kennen en de kinderen met elkaar laten spelen. Maar de twijfels kunnen natuurlijk toeslaan bij je. Want is het niet te vroeg. De rol van jouw ex speelt daarbij ook mee. Hoe staat die er tegenover en beïnvloedt dat de kinderen ook? En wat vinden de kinderen zelf? Waar zit jouw kind in de verwerking van het verlies van het kerngezin? En wat vinden jij en je nieuwe partner er van? Allemaal vragen waar je tegen aan kunt lopen.

Marjolein Bruinenberg (STIEFenCO coach en Kindbehartiger in Assen), vertelt dat ze in haar praktijk veelvuldig de wens van kinderen hoort om een beetje solo aandacht te krijgen van mama of papa in de vakantieperiode. Vooral als papa en mama nog niet zolang uit elkaar zijn. Worden de kinderen te vroeg geconfronteerd met een nieuwe partner, dan kan dat hun negatief beïnvloeden in hun houding naar de nieuwe partner toe. Gun je ze daarentegen de tijd en worden kinderen zelf nieuwsgierig naar de nieuwe partner dan komt er automatisch meer ruimte in het hart van het kind. Besef dat als je verliefd bent op iemand, dat jouw kind dat niet is. Daardoor verschillend de visies vaak op het wel of niet bij elkaar willen zijn. Kinderen moeten zich vaak al heel veel aanpassen. Vakantie is ook voor hun een periode om tot rust en ontspanning te komen. Kinderen vinden het dan heel fijn als ze samen met hun papa of mama een paar dagen er op uit kunnen of gewoon gezellig met een ouder thuis kunnen zijn. De solo aandacht geeft hun het gevoel dat ze belangrijk zijn voor hun ouder en dat ze echt gezien worden.

Als ouder hoef je dus geen weken solo aandacht aan je kind te besteden in de vakantie, maar korte momenten of enkele dagen komt erg toe aan een onderliggende behoefte van een kind om zich waardevol te voelen in de eerste jaren na een scheiding. Daarna kunnen ze beter hun draai vinden in een vakantie met het nieuwe gezin |samengestelde gezin. Het is belangrijk om je als partners open te stellen voor die wens van de kinderen. Voel je niet gepasseerd als stiefouder als deze wens er is bij de kinderen van je partner. Bedenk dat het juist heel veel kan bijdragen in een goede sfeer in huis en op vakantie.

Wil jij als (stief) ouder weten of jouw kind een dergelijke wens heeft of hoe jullie samen tot een goed vakantieplan kunnen komen? Wij staan voor jou klaar bij STIEFenCO. We werken nauw samen met de beroepsorganisatie Kindbehartiger om de stem van het kind te borgen. Neem gerust contact met ons op.

Marjolein Bruinenberg werkt in Assen, Groningen en Haren