30 nov Sinterklaas samengesteld gezin
Daar zitten jullie, gezellig met zijn allen en een bakje pepernoten voor allemaal en een lekker glaasje ranja erbij. De kinderen zijn door het dolle heen want vanavond mogen ze weer hun schoen zetten. Hun verlanglijstje ligt tuurlijk al een tijdje klaar. Ze zijn zo benieuwd wat ze dit jaar zullen krijgen!! Je kijkt nog eens om je heen, naar die gezellige chaos die ontstaat. Je voelt je gelukkig dat dit zo samen kan.
Maar dan denk je weer aan het gesprek van vorige week met je partner en je voelt je tranen alweer branden. Eigenlijk was het geen gesprek, maar één grote ruzie. Ruzie over Sinterklaas en alles wat daarbij komt kijken in een samengesteld gezin. Want één ding is zeker, Sinterklaas in een samengesteld gezin is toch net een beetje anders.
Graag vertel ik je over Sinterklaas met een samengesteld gezin en geef ik je een aantal tips hoe je dat kunt aanpakken.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Afhankelijk van de situatie van het samengestelde gezin, kan het aantal Sinterklaasvieringen erg oplopen. Sinterklaas bij jou, de andere ouder, opa en oma van jouw kant en opa en oma van de andere ouder. Daar kunnen dan de stiefopa en stiefoma van jouw partner en dan eventueel nog stiefopa en stiefoma van de partner van je ex bijkomen. En dan heb je nog de school, buurtvereniging, sport, werk ouders etc.. Kortom .. Sinterklaasvieringen vliegen de kinderen in een samengesteld gezin om de oren. Klinkt leuk, maar is dat ook altijd zo?
Lang niet alle kinderen kunnen tegen al die drukte. En elke keer weer die spanning om Sinterklaas wel of niet te ontmoeten en af te wachten wat voor cadeaus er zijn. Het kan kinderen te veel prikkelen en dan raken ze zichzelf kwijt.
Per gezin en per kind kan het aantal vieringen verschillen. En dan is het nog verschillend hoe de kinderen er mee omgaan. Kijk wat voor jou en je kinderen past en goed voelt zodat Sinterklaas een feest blijft voor allemaal.
Tips:
– onderzoek met elkaar of het mogelijk is om met de andere ouder af te stemmen wanneer er Sinterklaas gevierd wordt. Misschien is het wel mogelijk om de vieringen te spreiden en niet alles in één weekend te stoppen. Of misschien wil iemand wel de Kerstman laten komen in plaats van Sinterklaas. Zo hebben de kinderen meer rust en tijd om ook na te genieten van hetgeen ze krijgen.
– als het echt heel veel is, is het dan wellicht mogelijk om een viering over te slaan? Ga bijvoorbeeld niet naar de viering van het werk of de sportclub.
– wees flexibel als (stief-)ouders. Is er een viering bij de andere ouder in jouw weekend? Zeg niet meteen nee, maar gun je kind ook Sinterklaas bij de andere ouder en familie. Overleg samen wat mogelijk is en kijk of het in te passen is.
– wellicht is het zelfs mogelijk om Sinterklaas te combineren met elkaar?
Zoveel Sinterklaasvieringen kunnen voor veel cadeaus zorgen. Van klein tot groot en van goedkoop tot duur. Dit kan in een kerngezin al voor ‘gedoe’ zorgen maar zeker in een samengesteld gezin.
Het ene kind zal één verlanglijstje maken, de ander bij elke ouder één. Zo kan het zijn dat er dubbele cadeaus komen en is het kind teleurgesteld. Maar het kan ook zijn dat jouw kind bij de andere ouder een duur cadeau krijgt, en je stiefkind een goedkoper cadeau bij de andere ouder. Dit kan jaloezie opwekken.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom bepaalde cadeaus wel of niet gegeven worden. Denk aan de financiële middelen die iemand heeft of emoties (schuldig voelen, lief gevonden willen worden) die meespelen. Of opa’s en oma’s die hun eigen kleinkinderen een groter cadeau geven dan de stiefkleinkinderen. Hier heb je lang niet altijd invloed op, maar probeer waar mogelijk met elkaar wél hierover in gesprek te gaan en samen tot oplossingen te komen. Moraal van het verhaal? Wees creatief.
Tips:
– als het contact met de andere ouder goed is, dan zouden jullie kunnen afstemmen over de cadeaus. Bespreek wat jullie willen geven en eventueel voor welk bedrag. Zo voorkom je dubbele cadeaus én grote verschillen;
– wees blij voor de kinderen voor de cadeaus die ze elders krijgen, ook al roept dit bepaalde emoties bij jou op. Zet je kind hierbij voorop;
– spreek af welke cadeaus in het samengestelde gezin blijven en welke mee naar de andere ouder mogen. Bespreek dit ook met de andere ouder. Zo voorkom je teleurstelling bij de kinderen;
– als er grote verschillen zijn tussen de cadeaus, bespreek dit dan met jullie kinderen. Afhankelijk van de leeftijd kun je uitleggen waar de verschillen door ontstaan of dat dit niks te maken heeft met wie liever is geweest afgelopen jaar.
Rituelen zijn voor een samengesteld gezin extra belangrijk. Zo kunnen jullie samen verbinden en op momenten ook echt iets samen doen. Sinterklaas is een mooi feest om ook een nieuw gezinsritueel samen te stellen.
Maak met elkaar tekeningen voor de goedheiligman, trek je schort aan en ga met elkaar pepernoten bakken, zing met elkaar sinterklaasliedjes of ga op Sinterklaasavond eerst gezellig gourmetten en dan dobbelen voor cadeaus. Bedenk een mooi ritueel met elkaar wat bij jullie past en goed voelt voor allemaal.
Met deze inzichten en tips hoop ik dat jullie een hele fijne Sinterklaas hebben. En mochten jullie het samen niet eens worden en kunnen jullie daar hulp bij gebruiken? Dan weten jullie ons te vinden.
Liefs,
Steffie – Stiefcoach Stief & Co