Samengesteld gezin geen lang leven beschoren | reactie Stief & Co
11117
post-template-default,single,single-post,postid-11117,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

60% redt het niet

Vandaag in het AD een artikel over de slagingskansen van een samengesteld gezin. De Vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators – vfas verwijst naar een laatste onderzoek; op dit moment hebben wij hier helaas nog geen inzicht in. Hierbij een korte eerste reactie vanuit Stief & Co.

Als redenen voor het opbreken van 2/3 van de samengestelde gezinnen, noemt het vFAS o.a.:
– als ex maar ver genoeg woont;
– ontbreken paragraaf in het Ouderschapsplan (OSP) juist over het samengesteld gezin;
– het financiële kader;
– elkaars kinderen;
– communicatie.

(tekst gaat verder onder de foto)

De invloed van de ex-partner is groot merken wij (los van afstand). Ongehinderd halen exen vaak hun gram binnen het nieuwe geluk van de ex-partner. Heeft vaak ook te maken met hoe omgegaan wordt met verdriet en tegenslagen en hoe de scheidingsmelding is gegaan.

Het OSP zorgt al vaak genoeg voor problemen tussen beide ex-partners op de huidige inhoud. Om ook te regelen hoe om te gaan met het samengesteld gezin, lijkt ons niet de bedoeling. Een eerste stap zou zijn het verankeren van volwaardig ouderschap door beide ouders!

De spanningen over het niet betalen van de kinderalimentatie lopen in een samengesteld gezin vaak hoog op. Dit raakt o.a. de kenmerken van het samengesteld gezin: invloed ex-partner, loyaliteit, bloedband en stiefband, wonen in twee gezinnen, gezinscultuur, de liefde van de partnerrelatie, de onderlinge dynamieken ..

Elkaars kinderen moeten zorgvuldig worden ingeritst binnen het nieuw te vormen gezin. Een gezin met geheel eigen rituelen en een gezinscultuur.
Te vaak wordt ervan uitgegaan dat kinderen het leuk vinden om met elkaar te gaan leven: “nieuwe kamer”, “broertjes en zusjes”, “dubbele vakanties”, “geen ruzie meer in huis” etc..

Last but not least
C O M M U N I C A T I E.
Hier staat en valt het mee. Ondergeschoven qua aandacht maar het is absoluut bepalend voor het welslagen van het samengesteld gezin (en relatie). Wij starten daarom altijd met her-verbinden, oftewel gewoon weer leren luisteren en leren praten met elkaar (ook al zijn de onderwerpen lastig).

Voor vragen en hulp zijn wij altijd bereikbaar en beschikbaar via info@stiefenco.nl. Klik hier voor het artikel in het AD.

Team Stief & Co
Sonja – Liselotte – Mariël – Richard – Margot – Christel – Patrizia – Jantien – Marianne