Biecht | Ik begin mijn stiefkind te haten | STIEFenCO
3566
post-template-default,single,single-post,postid-3566,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Biecht: ik begin mijn stiefkind te haten


Het hoge woord is eruit! Een eerste reactie zal er een zijn van schrikken als wij dit horen. Gelijkertijd voelen wij ook de oprechte biecht voor iets waar je je voor schaamt, maar wel alle moed hebt verzameld om je erover uit te spreken. Die moed had een stiefvader die aanklopte voor hulp bij een van onze praktijken. Dit is eigenlijk al onbedoeld en vaak onbewust stap 1 in het herstel van de stiefouder-stiefkind relatie.

Waardoor komt de haat is een goede vraag. Is het omdat het stiefkind je niet ligt, omdat het de andere ouder mee jouw huis inneemt? Puberteit? Normen en waarden verschil? Jou als stiefouder niet erkennen en je negeren? Of is het ontevreden zijn met überhaupt de situatie van en na scheiding, of is het omdat het loyaliteitsconflict van stiefkind naar stiefouder minder heftig is dan naar ouder? De gemene deler die wij altijd waarnemen, is dat de wijze van communicatie allesbehalve verbindend is en bovenal geweldvol. Essentiële pijlers in de communicatie ontbreken.

Hier begint dan ook altijd onze gezamenlijke zoektocht – oneerbiedig gezegd het afpellen van de verwijten, de klachten – naar waar het eigenlijk allemaal over gaat. De wijze van communiceren zal altijd als eerste moeten worden aangepakt. Taal en het verbale en non-verbale gebruik ervan. Inzichten en adviezen gaan ervoor zorgen dat je met de ander in contact komt. Dit is stap 3 om hierdoor aan te kunnen geven waarom en waardoor, en hoe je het graag anders ziet. Uiteraard is dit bewegen in de schoenen van de ander altijd een wederkerige beweging. De rest is maatwerk en werken wij over het algemeen met stiefouder en ouder, maar soms ook met het stiefkind – na akkoord beide ouders – uit.