Stress samengesteld gezin en lichamelijke klachten | STIEFenCO
1818
post-template-default,single,single-post,postid-1818,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Stress samengesteld gezin en lichamelijke klachten

Wat hebben darmproblemen met een samengesteld gezin te maken?
Goede vraag! Het lijkt misschien een beetje vergezocht, maar de samenhang zit in ‘langdurige stress’.

Wie de mooie toekomst van een samengesteld gezin tegemoet gaat, kent op den duur ook de uitdagingen ervan. Bij sommigen verloopt het van nature soepel, maar bij de meesten van ons gaat het gepaard met de nodige hobbels. En dit geeft stress….soms zelf een hoop stress!

Als dit langer dan een paar maanden aanhoudt, heeft het zijn weerslag op je systeem. Afhankelijk van ‘hoe sterk’ je gestel is en hoeveel stress je sowieso hebt in je dagelijks leven, kan dit grote gevolgen hebben.

De meeste mensen ondervinden eerst dat ze ‘moe’ zijn, prikkelbaar zijn en misschien wat slechter slapen. Logisch ook, je hebt immers een hoop aan je hoofd. Maar weinig mensen realiseren zich dat dit een teken is van ‘leeggeroofde vitamine & mineralen reserves’ en langdurig verhoogde stress-stoffen in het lichaam. Deze stress-stoffen zorgen voor o.a. ontstekingen in het lijf, en verminderde werking van het spijsverteringsstelsel en immuunsysteem.

Je kunt het als volgt zien:
Denk aan een heel mooi luxe cruiseschip. Zo eentje waar je niets hoeft te doen, behalve genieten en op het dek liggen. Als alles goed gaat kunnen we gewoon genieten en ons ‘ding’ doen. We hoeven immers niet na te denken over wat zich achter de schermen afspeelt. Alle onderhoudswerkzaamheden en bevoorrading worden verzorgd zonder dat we er erg in hebben. En dat is maar goed ook. Zo kunnen wij ons bezighouden met de buitenwereld om ons heen.
Maar stel je nou eens voor dat er brand uitbreekt? Zowel de mensen op het dek als al het personeel achter de schermen, laten direct hun stokje vallen om van de boot af te komen. De werking van het hele schip ligt dus compleet ‘plat’.

Zo is het eigenlijk ook met ons lichaam gesteld. Zodra er langdurige stress is, wordt zowel het spijsverteringsysteem als ook het immuunsysteem (nauw verbonden via het GALT (gut-associated lymphoid tissue)) als het ware plat gelegd.

Dit geeft een domino-effect. Chronische stress geeft darmproblemen, wat leidt tot een verhoogde kans op voedingstekorten, dit verhoogt o.a. de toxische belasting, immuun problemen en kans op virale infecties.

Een chronisch geactiveerde stress-as met verhoogde aanmaak van glucocorticoïden (cortisol) en adrenaline verstoren het immuunsysteem en mitochondriale functie (energie huishouding). Dit laatste voel je doordat je continue moe bent en nauwelijks energie hebt.

De verstoorde immuunwerking geeft ook een overreactie van immunoglobulines. Dit ervaren we door voedingsintoleranties en allergieën die ‘opeens’ ontstaan of erger worden.

We hebben allemaal weleens gehoord van mensen met een koortslip, dat deze ‘opeens’ weer opspeelt als we ziek zijn geweest of veel stress hebben gehad. Dit is exact deze werking. Door stress (ziek zijn geeft ook een stressreactie) is ons afweer ondermijnt en kan er van alles binnenkomen of opvlammen.

Waarom de ene persoon er eerder last van heeft dan de andere? Dat heeft met ontzettend veel dingen te maken, o.a. je gestel, maar ook hoe belast je systeem al is voordat je begon. Denk aan werkstress, voeding en leefstijl en reserves. Maar ook de verwerking van dingen uit het verleden spelen een rol (trauma en belemmerende overtuigingen).

Al met al is het best een ingewikkeld verhaal, waar ik nu veel te kort de tijd heb om het echt uit te leggen. Je hoeft het natuurlijk ook niet allemaal te weten. Zolang je in je achterhoofd houdt dat langdurige stress voor enorm veel klachten kan zorgen, zoals slaapproblemen, moe zijn, buikpijn, spijsverteringsproblemen, veel ziek zijn (virus), hormonale storingen, gewichtstoename, huidaandoeningen maar ook zelfs zaken als onvruchtbaarheid. Dan weet je wanneer je aan de bel moet trekken en dat het eigenlijk een heel normale reactie is van je lichaam in de situatie waarin je je begeeft.

Simpelweg weet je in welke richting je de oplossing moet zoeken, beginnend bij begeleiding in je situatie. In dit voorbeeld ‘een samengesteld gezin, wat nu niet lekker loopt’.

Het is dus absoluut geen zwakte om hulp in te schakelen. In tegendeel, je neemt controle over de situatie en je eigen gezondheid: heel krachtig dus! Je kiest zowel voor herstel van je nieuwe gezin als herstel van je eigen lijf. Win –Win dus!
(Ideaal zou zijn om bij de start voor een begeleidingsprogramma te kiezen, zodat al deze lichamelijke klachten je bespaard kunnen blijven)

STIEFenCO helpt gezinnen om de balans te vinden in een nieuwe setting. Ik zou het iedereen aanraden die een toekomst in een nieuwe setting aangaat. Het is namelijk heel erg leuk en gezellig als het ‘werkt’.

~ Marissa Garland, Darmherstel: darm- en emotie therapeut. Maar vooral moeder en stiefmoeder sinds 7 jaar ~
www.darmherstel.nl