Succesvol samengesteld gezin | het is de inzet waard | STIEFenCO
2995
post-template-default,single,single-post,postid-2995,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Succesvol samengesteld gezin

De afgelopen maanden heeft Margot Nollet meerdere gezinnen mogen begeleiden bij het nieuw te vormen of al gevormde stiefgezin. Een succesvolle begeleiding die voor drie stellen zelfs wordt bekroond met het huwelijk.

Mensen blijven na de scheiding van een partner vaak niet alleen, maar krijgen wederom een relatie waarmee ze een nieuw gezin gaan vormen, met of zonder kinderen. En dat is niet altijd gemakkelijk. Aan een ouderschapsplan en een convenant wordt aandacht besteedt tijdens een scheiding, maar wat spreken we af bij een nieuw te vormen gezin? Zou er niet een stiefplan moeten worden opgesteld met de wetenschap dat 60% het niet redt. Kiezen we voor een gezamenlijke rekening, delen we de goederen die we meenemen en hoe doen we het met de bestaande of nieuw af te sluiten hypotheek? Allemaal vragen die erbij komen als men aan een nieuwe relatie denkt of begint. In de verliefdheid zien we de uitdagingen en valkuilen van een samengesteld gezin vaak over het hoofd en wuiven we het lacherig weg, dat komt wel goed allemaal. Maar is dat ook zo? Wat als er door ziekte, overlijden of als het toch samen niet lukt weer andere beslissingen genomen moeten worden? Wat spreken we af, wie is waar verantwoordelijk voor en hoe en waar blijven de kinderen achter als deze er zijn na een overlijden? Allemaal hele belangrijke zaken waar afspraken over gemaakt moeten worden.
Niet leuk om over na te denken in een verliefdheid of als men gezellig gaat samenwonen. Maar ik hoop dat een ieder hier toch aandacht aan besteed.

Bovenstaand is allemaal op papier te zetten en te bespreken, maar hoe zit het als er kinderen deelnemen aan nieuw te vormen gezin? Welke regels gelden er dan in huis, hoe zit het met de opvoeding? Is de stiefouder ook betrokken bij de opvoeding, wie draagt de kosten, hoe doen we het met vakanties, zijn de regels nog zoals ze vroeger waren of worden er nieuwe regels gehanteerd waar het kind ook weer aan moet wennen? Hoe creëer je met alle betrokkenen een eigen gezinscultuur met eigen rituelen; deze zijn het cement tussen de bouwstenen van het nieuwe gezin.

Ik zie vaak de worsteling van dit alles en daarom ben ik ook blij dat ouder en stiefouder aan de bel trekken. We bespreken de problemen, proberen de dikke kluit te ontrafelen en op zoek te gaan waar ze nu echt tegenaan lopen. Naast de typische kenmerken van het samengestelde gezin, wordt altijd aandacht geschonken aan het communicatiepatroon. Aan het grote verschil tussen verzonden én ontvangen berichten. De combinatie is vaak hetgeen wat ze samen niet meer kunnen, en waar wij als begeleiders van het stiefgezin bij kunnen helpen. Na elke sessie zie ik het weer gebeuren, er ontstaat weer ruimte om te luisteren naar elkaar en begrip te hebben voor hetgeen ieder voor zich tegenaan loopt.  De ruimte betekent ook andere inzichten, inzichten die versterkend werken en die enthousiasme oproepen. Enthousiasme gevolgd door energie. Prachtig om te mogen doen en zeker als de cliënten na de benodigde sessie(s) weer verder kunnen gaan met het bouwen aan het nieuwe gezin.

Ik probeer met enige regelmaat te bloggen over het nieuw te vormen gezin, wat bekendheid te geven aan deze vorm van hulpverlening. Niet om iedereen ervan te overtuigen hulp te zoeken, maar weet als jullie er samen niet uitkomen dat het wél bestaat. Graag draag ik mijn steentje bij om het hoge percentage uitval van 60% omlaag te brengen. Dus weet dat we er zijn…..

Margot Nollet
STIEFenCO Arnhem – Liemers – Ede