Succesvolle vakantie voor een samengesteld gezin, het kan zeker! | STIEFenCO.nl
476
post-template-default,single,single-post,postid-476,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,do-etfw,qode-listing-3.0.2,qode-lms-3.0.2,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Succesvolle vakantie voor een samengesteld gezin, het kan zeker!

Succesvolle vakantie voor een samengesteld gezin, het kan zeker!!!

samengesteld-gezin-vakantie-appeltje-eitje

Wellicht door het mooie weer van de afgelopen tijd (wisselvallig weer is voor ons Hollanders kennelijk de norm van mooi), heb ik de laatste weken veel mensen in mijn praktijk gesproken waarbij het vooral goed gaat; de krakende wagen is zo langzamerhand een goed lopende geoliede machine geworden en men wordt gelukkig(er). Een machine die binnenkort in de ruststand gaat,want……. ………. de heksenketel die samengesteld gezin heet gaat met vakantie.

Voor een nieuw gezin (samengesteld gezin) is de naderende vakantie één grote test. De werkelijke afspiegeling van de dagelijkse realiteit. Het continue met elkaar leuk moeten hebben in optima forma. Klinkt niet alleen als hocus pocus, maar doet ook verlangen naar een uitdagend, ingenieus aangelegd doolhof waarin je soms spontaan wilt verdwijnen.

Hooggespannen verwachtingen in combinatie met het vasthouden aan bestaande patronen, zijn dé grootste valkuilen op vakantie. Reden genoeg zou je denken om ze vooral niet mee op reis te nemen en de toegang tot de zorgvuldig ingepakte reiskoffers te weigeren. Kunst is om verwachtingen bij te stellen naar haalbaarheid en met elkaar geheel nieuwe activiteiten te ontplooien. Het bekende: ‘goede voorbereiding is het halve werk’ is hier zeker van toepassing.

Recentelijk was dit ook het vertrekpunt van Nicole en Sebastiaan met hun grote stiefgezin, bestaande uit Lotte (12), Max (14) en Anne-Marije (15). Beiden wisten dat het anders moest, maar hoe anders is anders ……….? Tsssja ………… goede vraag met uiteindelijk voor hen de volgende opdracht.

Met zijn allen rondom de keukentafel met twee grote vellen van de flip-over geplakt op de muur. Het ene vel vertegenwoordigde het ‘zooooooooo 2010’ en de andere het ‘te leuk 2015’. Opdracht was – niet moeilijk te raden – om al die vakanties en activiteiten uit het verleden spontaan op te schrijven op de ‘uit’ lijst. Soms serieus (met name door het uitermate mooie handschrift van Lotte), maar meestal met de nodige hilariteit gepaard gaande en ervaringen uit deze vakanties delende. Het allergrootste voordeel hiervan is, dat het zuiverend werkt voor de toekomst; op vakantie hoeven we het daar dus niet meer over te hebben.

Daarna was het blanco vel ‘te leuk 2015’ aan de beurt om lijdend voorwerp te zijn van alle vakantiedromen; van duiken bij tropische eilanden, trektochten per paard, hutten bouwen tot aan smeren-en-keren in all-inclusive resorts……. U denkt bij het lezen wellicht ‘appeltjeeitje, maar nee. Pas lastig werd het toen de realiteitstoets bij alle reisbestemmingen en vakantieactiviteiten om de hoek kwam kijken.

Wat is niet alleen financieel haalbaar, maar hoe lang is lang genoeg…….…? Deze laatste vraag bleek de meeste weerstand op te roepen en zeer lastig te beantwoorden. Sebastiaan vond het gelijk zo’n stempel drukkend gedoe en trok al snel de lijn richting de bekende campagne van de Landmacht ‘geschikt / ongeschikt’.

Dit gaf te denken. Kennelijk weten wij dat wij verwachtingen moeten bijstellen, maar in de uitvoer ervaren wij dus toch wel een soort van loyaliteitsdruk. Het soms wat minder gas geven betekent nog niet dat de auto niet rijdt ……….. Het enige dat je doet is je rijgedrag aanpassen aan de situatie, toch? Deze metafoor bleek te helpen.

Volgende week breekt het reisavontuur van Nicole, Sebastiaan en de kids aan. Zou het ze lukken om die opdringerige monstertjes ‘verwachtingen’ en ‘ingesleten patronen’ uit de koffers te houden? Ben reuze benieuwd naar de afloop…….

 

Mijn advies is om – naast bijstellen van verwachtingen en het loslaten van patronen – zeker de eerste keer/keren niet al te lang met elkaar op vakantie te gaan. Laat het een levendig samenspel zijn van soms voorzichtig rijden en soms avontuurlijk doch verantwoord met elkaar op pad gaan.

 

De norm ‘geluk’ als vertrekpunt voor een avontuurlijke reis. Geluk hebben klinkt altijd wel als pure mazzel, als een aangename omstandigheid waarin iemand dé bofkont is. Soms waar, maar vaker de beloning na inzet en doorzettingsvermogen. Als aan het einde van het parcours de lauwerkrans wordt omgehangen, dan halen wij vaak onze schouders op, zijn ingetogen calvinistisch blij en proberen het vooral te relativeren. FOUT! Geluk hebben is bijna altijd de beloning van keihard werken en waar je terecht trots op mag wezen. Dat geldt zeker voor het met elkaar als Nieuw Gezin op die avontuurlijke vakantie gaan!

 

MIJN TIPS

  • Maak je los van bestaande vakantiepatronen
  • Maak met elkaar een ‘zo leuk 2012’ vakantie-to-do-lijst
  • Geef en verwacht niets terug
  • Ga die eerste vakantie niet te lang met elkaar op pad ‘bezoek en vis blijven drie dagen fris’
  • Plan vooral ook tijd voor jezelf

 

Rest mij u een hele fijne zomervakantie toe te wensen! Marianne Smulders