Vakantie samengesteld gezin | stress top 5 | Stief & Co
11067
post-template-default,single,single-post,postid-11067,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Vakantiestress

Wij stelden een TOP 5 vakantiestress van samengestelde gezinnen voor jullie samen.

Herken je dit? Je leeft naar je vakantie toe. Eindelijk weg, rijen op Schiphol overleefd, puberende kinderen op de achterbank nog net niet achter het spreekwoordelijke behang, tent is na een ‘worsteling’ opgezet. Kortom eindelijk ontspannen genieten van zon, zand, waterpret. Nog geen 24 uur verder en ja hoor daar gaan we weer .. (zucht).

(tekst gaat verder onder de foto)

Wij stelden op basis van ervaringen over de afgelopen jaren, een top 5 voor jullie samen.
Iedere dag bespreken wij één stress ‘dingetje’ en geven wij tips en adviezen – met toch ook humor – zodat jullie met elkaar een leuke vakantie hebben.

We noemen het beestje maar direct bij de naam:

1. de ex belt .. wee
2. “geen zin in”
3. er wordt niet opgevoed

4. verschil in gezinsculturen
5. “en wij samen dan ..?”

De ex belt .. weer!

Lig je heerlijk in de zon te chillen, ingesmeerd en wel in je nieuwste swimming gear, ring ring facetimende ex coming in … 

Hoe reageer jij?
Hoe reageert je partner?
Sta je op scherp?
Is het dikke prima?
Krijgen jullie samen ruzie?
Besteden jullie erg veel aandacht aan het willen begrijpen van het handelen van de ex? 

Advies
De hotline is er een tussen de ene ouder en kind en het is verstandig om – waar mogelijk – vóór de vakantie hier al duidelijke afspraken over te maken. Afspraken die uiteraard twee kanten opgaan zoals  het bekende: “wat gij niet wilt dat u geschiedt etc..”. 
Kies voor een vast bel moment zodat jullie allemaal weten waar jullie aan toe zijn.
Kies vervolgens voor een tijdstip waarop jullie zo min mogelijk jullie eigen programma hoeven aan te passen. Wellicht direct in de ochtend al een plan?
Laat de kinderen zelf bellen – houd het initiatief dus – op een voor jullie rustige plek, en gebruik de tijd direct ook even voor jullie eigen praktische regel shizzle.
Maar .. het allerbelangrijkste is wel om geen tijd te verdoen aan het willen begrijpen van. Het is helaas KANSLOOS en het bederft alleen de sfeer bij jullie.


Geen zin in

“Geen zin in”
“Eindelijk vakantie moet ik weer”
“Te warm”
“Zo fu..ing saai “
“Ben moe”
“Bij mama | papa hoef ik nooit mee”
“Hoofdpijn, buikpijn ..”

Tsja en daar sta je dan met je goeie gedrag om weer iets leuks te verzinnen. De moed had je al bij elkaar geraapt, je extra vrolijke stem aangezet, en ja hoor … Vaak een strijd die je niet kunt of wil  winnen. Hakken in het zand en een gezicht in standje ” het komt niet goed’ zijn je uitdagingen. Je voelt boosheid opkomen, je gevoel van onrechtvaardigheid doet ook een duit in het zakje en ondertussen probeer je te denken in oplossingen .. hoe dan?  Toegeven, overleggen, onderhandelen, stilzwijgen ..

Advies
Toegegeven .. ook voor ons is dit een lastige om zo maar even 123 een advies op te schrijve, omdat zoveel van dergelijke situaties toch vaak net andere dynamieken kennen. Toch geven wij jullie graag mee dat overleggen zeker dikke prima is, maar dat je wél jouw grens moet aangeven. Onderhandelen is zeker een goede tweede optie zolang het maar bij onderhandelen blijft en niet om afkopen gaat; kinderen zijn vindingrijker dan jij bent. Wie weet toch ook maar even die activiteitenpot beginnen. Allemaal meedenken en ideeën aanleveren, jullie zullen vol verbazing zijn welke positieve energie uit betrokkenheid komt. Een aller allerlaatste redmiddel is het belonen van goed gedrag (dit hoort normaal te zijn). Denk hierbij aan het sparen van goed-gedrag-stickers of stempels (Hema heeft leuke) op een soort van stempelkaart of iets dat doet als stempelkaart.  Nogmaals ideaal is het niet maar wel een best of the rest ..

Opvoeden of ontspannen?

Hierover zijn de meningen tussen biologische ouder en stiefouder zo ongeveer per definitie tegenovergesteld. 

“Jij ziet niet wat je kind doet”
“De mijnen mogen het niet en die van jou wel, hoe dan?”
“Het roept om grenzen aangeven”
“Er wordt een loopje met je genomen”
“Jouw kinderen weten hoe ze iets kunnen bereiken ..”
“Ik sta helemaal stijf van de stress”
“Wij hebben dit samen toch afgesproken ..?l

Ontspannen is het in ieder geval allemaal niet. Met afwijkend gedrag is er ook voor kinderen zeker wel invloed op de situatie. Zie het positief dat je met de afgegeven signalen – want dat zijn het – echt wel iets nuttigs kunt doen. Ook jij als ouder mag wat ons betreft ‘graag’ even stilstaan bij het waarom van niet opvoeden .. Schuldgevoel, het fijn willen hebben, het de ex niet gunnen dat je het lastig hebt .. Eigenlijk maakt het helemaal geen sikkepit uit. Het is belangrijk dat jullie met elkaar aan de slag gaan.

Advies
Zoals gezegd pak de signalen op en neem de kinderen bij wijze van spreken serieuzer dan zij zichzelf nemen. Even een snelle quick fix voor de vakantie:
• zeg kort en bondig wat je ziet gebeuren;
• stel open vragen naar het waarom, waardoor etc..;
• spiegel het “stel dat jij ..” en een “hoe zou jij het vinden als .. “;
• vraag om suggesties voor oplossingen;
• kom tegemoet waar het kan; 
• maak afspraken waar het moet;
• .. en zorg dat afspraken ook worden nagekomen anders is er morgen wel weer ander gedoe.

Verschil in gezinsculturen

“Hoezo gaan we een stad bezichtigen?”
“Lekker hele dag smeren en keren, nou mij niet bellen hoor!”
“Ik lus het eten hier niet”
“Kijk niet zo chago omdat je een keer iets tegen je zin in moet doen”
“Zijn ze met hun mobieltje op vakantie of zo ..?”
“Zie die nerds zitten met hun leesboeken .. duhhduhh”
“Jij had mij ook kunnen steunen toen ik voorstelde om iets met elkaar te gaan doen!”

Verschillen binnen het samengesteld gezin worden juist tijdens een vakantie uitvergroot. Lekker even de schijnwerper erop en ontsnappen is niet mogelijk. De kerngezinnen van vroeger hebben hun voorkeuren achtergelaten zullen we maar zeggen. Als biologische ouder is het manoeuvreren geblazen tussen je partner, jouw kids en de bonus kids. Heb je jezelf net geïnstalleerd in je meest favoriete vakantiehouding .. hok met herrie!
De ervaring leert dat onbedoeld en/of onbewust verschillen niet bespreekbaar worden gemaakt, vaak in de hoop dat het door de vakantiestemming allemaal wel een soort van goed komt. 

Advies
Voordat jullie met vakantie gaan hebben jullie samen al onderzocht waar mogelijke verschillen liggen.
Bespreek ze met de kinderen vanuit een open en onderzoekende houding. Leg uit waarom het voor jullie belangrijk is om bijvoorbeeld samen activiteiten te ondernemen en/of dat er met iedereen rekening wordt gehouden. Het is super belangrijk om de kinderen te betrekken bij het invullen van de dag. Jullie zouden dit kunnen doen door bijvoorbeeld iedereen per papiertje 1 activiteit op te laten schrijven, deze als loodjes samen te vouwen en in één grote pot/mand te stoppen. Iedere dag trek je dan met elkaar één zo’n loodje en dat wordt dan jullie ding van die dag. Gun ook iedereen even IK-tijd met een vrije keuze wat te gaan doen. Alleen in die balans houd je het met elkaar fris en fruitig.

En wij samen dan ..?

Last but not least .. plan vooral ook tijd samen in en doe dit juist ook vóór de vakantie. Even een ‘voorraadje’ Qtime samen om er tegenaan te kunnen. Meestal is er zóveel regelstress om überhaupt op vakantie te kunnen gaan, dat je eigenlijk al met je tong op je hielen samen op pad gaat. Het is handig (super praktisch zelfs) om de kids aan activiteiten te laten deelnemen juist op die tijdstippen waarop jouw energie het ‘altijd’ even laat afweten.

Wij wensen jullie een hele mooie zomervakantie toe!! 

Warme groet
Team Stief & Co