Succesvol samengesteld gezin vraagt voorbereiding | Stief & Co
13351
post-template-default,single,single-post,postid-13351,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.2,vc_responsive

Bezinning


‘Bezint eer ge begint’ is een oude Nederlandse uitdrukking en het betekent dat je vooral goed moet nadenken en overwegen vóórdat je aan iets begint.
In het geval van een samengesteld gezin, verwijst deze uitdrukking naar het belang van zorgvuldige overwegingen en planning, voordat je een relatie aangaat met iemand die al kinderen heeft, of voordat je jouw kinderen introduceert aan een nieuwe partner.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het vormen van een samengesteld gezin kan complex zijn, en er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Denk hierbij aan o.a. de behoeften en gevoelens van alle betrokkenen, de dynamiek tussen de kinderen en de nieuwe partner, individuele afweermechanisme, patronen vanuit het verleden of de rol van de biologische ouders in het leven van de kinderen.

Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Communicatie
Open en eerlijke communicatie is essentieel. Praat met je partner over jullie verwachtingen, waarden, en opvoedingsstijlen. Zorg ervoor dat jullie op dezelfde lijn zitten.

Kinderen betrekken bij
Praat met de kinderen over de nieuwe relatie en betrek ze bij de beslissingen die hen aangaan. Respecteer hun gevoelens en zorgen.

Geduld
Het kan tijd kosten voordat de familiedynamiek zich stabiliseert. Wees geduldig en bereid om te werken aan het opbouwen van relaties.


Rol van de biologische ouder
Als een van de partners kinderen heeft uit een eerdere relatie, is het belangrijk om de rol van de biologische ouder te respecteren en af te stemmen met de andere ouder.


Grenzen stellen
Stel duidelijke grenzen en regels binnen het gezin om een gevoel van structuur en veiligheid te creëren.

Ondersteuning zoeken
Overweeg het inschakelen van professionele hulp, zoals een therapeut of bemiddelaar, om te helpen bij de overgang naar een samengesteld gezin.

Kortom, het vormen van een samengesteld gezin kan een prachtige en bevredigende ervaring zijn, maar het vereist zorgvuldige planning en inzet van alle betrokkenen. Bezint eer ge begint, en neem de tijd om goed na te denken over de uitdagingen en verantwoordelijkheden die gepaard gaan met een samengesteld gezin.

Warme groet
Irma – stiefcoach voor Stief & Co in Alkmaar – Den Helder – Schagen