CBS onderzoek samengestelde gezinnen | Het Juiste recept? | Stief & Co
8002
post-template-default,single,single-post,postid-8002,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.6.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Familie recept


In 2017 hadden ruim een half miljoen (527 duizend) kinderen jonger dan 18 jaar minstens één stiefouder, stiefbroer of –zus of halfbroer of -zus. Dat is 16 procent van alle minderjarige kinderen. Dat aantal is de afgelopen twintig jaar met bijna 180 duizend gestegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek.

(tekst gaat verder onder de foto).



Wat fijn dat het CBS aandacht heeft besteed aan het beter in beeld krijgen van samengestelde gezinnen in Nederland. De titel die het CBS meegaf aan het onderzoek ‘… leven in complexe gezinsverbanden’ geeft ook wel aan dat het niet altijd van de bekende leien dak gaat. Is er wel één juist recept voor de slagingskans of is het eerder maatwerk? 
De grootste valkuil van vele nieuw te vormen samengestelde gezinnen is, dat men onbedoeld en onbewust teveel de identiteit van een kerngezin nastreeft. Hier loopt het spoor al de verkeerde richting op.
Een samengesteld gezin moet echt véél meer moeite doen om te verbinden op vele aspecten. Normen en waarden (= opvoeding) is de meest zichtbare en voelbare, maar wat te denken van eigen cultuur en rituelen?

Om niet de kluts kwijt te raken is het belangrijk om met elkaar een stiefconcept (plan van aanpak) op te stellen. Wie zijn wij, wat maakt ons gezin uniek, wat willen wij, hoe doen wij dit, wat zijn onze valkuilen en allergieën, waar moeten wij een reconstructie maken van minder handige (lees verkeerde) beslissingen etc..

Lees graag hier het hele onderzoek van het CBS.

Warme groet
Team Stief & Co