Samenwonen samengesteld gezin
hoe doe je dit het beste?
(Leestijd: 4 minuten)
(Leestijd: 4 minuten)
De kogel is door de kerk, en jullie gaan samenwonen. Joehoe!! Welke afspraken maak je dan waarover, waar moet je rekening mee houden, hoe rits je huishoudens .. Kortom veel leuke én praktische zaken om over na te denken. Wij helpen jullie hieronder een eindje op weg.
Je nieuwe lief heeft zich behoorlijk prettig – understatement – genesteld in je leven. De kinderen zijn inmiddels gewend aan jouw verliefdheid en niets staat in de weg om met elkaar op te staan en naar bed te gaan. Het leven met elkaar delen, zonder dat er steeds weer afscheid moet worden genomen.
Het stevige fundament is gelegd – volgens de liefdestheorie van Sternberg – en de basis van de relatie is hierdoor top:
• intimiteit
• passie
• toewijding
Ongetwijfeld hebben jullie samen al gesproken over:
• waar gaan we dan wonen?
• hoe zorgen wij voor een slaapplek voor alle kinderen?
• welke kinderen slapen dan bij elkaar (jouw kinderen, mijn kinderen, leeftijden, jongens en meisjes etc..)
• wat doen we met alle roerende goederen die samenkomen?
• dat jullie het echt anders gaan doen dan in de vorige relatie
• etc..
Ouderschapsplan
Ten tijde van de scheiding of relatiebreuk hebben jullie een ouderschapsplan voor de kinderen opgesteld. Een onderdeel van dit ouderschapsplan is het zorgschema; co-ouderschap of omgangsregeling. Binnen een samengesteld gezin kunnen meerdere zorgschema’s naast elkaar bestaan. Deze moeten zoveel mogelijk worden samengevoegd om het allemaal haalbaar te houden, en geen onnodige hectische gezinssituatie te creëren.
Daarnaast kunnen er binnen samengestelde gezinnen kinderen worden geboren. Voor zowel ouders als kinderen vergt dit een groot aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Nieuwe afspraken over de zorgregeling zijn soms noodzakelijk.
Hoe gaan kinderen om met samenwonen?
Het samenwonen is een samengesteld gezin is voor kinderen een (immense) opgave. Kinderen ervaren vooral onzekerheid en onrust door de onbekende situatie waarin zij terechtkomen. Ze hebben al een groot scheidingsverlies moeten verwerken, en kunnen nu angstig zijn om ook jou te verliezen aan je nieuwe lief. Als je lief ook kinderen meebrengt, dan kunnen kinderen het gevoel krijgen dat zij niet of minder meetellen. Het komt dan ook geregeld voor dat kinderen naast elkaar leven, niets delen en erg op hun territorium zijn gesteld. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.
Geruststellen van kinderen in een nieuwe gezinssamenstelling
Van een beschermd en vertrouwd leven met eigen ouders, naar een leven met één ouder (om-en-om), naar een volledig nieuwe samenstelling in het samenwonen met het samengesteld gezin. De (snelle) overgang kan de kinderen enorm overdonderen. Houd daarom rekening met de volgende zaken:
• geef je kinderen echt de tijd om te wennen aan de situatie en houd rekening met hun gevoelens;
• bespreek alle veranderingen in de gezinssituatie om verwarring te voorkomen, en denk hierbij aan dat jouw oudste ineens niet meer de oudste hoeft te zijn;
• laat ze meebouwen aan het nieuwe gezin door erover te praten en laat ze nadenken over praktische zaken, bijvoorbeeld de kamerindeling;
• trek stiefkinderen niet voor om je eigen positie te verbeteren ten aanzien van hun. Dit werkt averechts en het omgekeerde ook;
• maak meteen duidelijk dat er regels zijn die door iedereen moeten worden gevolgd, ongeacht de leeftijd;
• communicatie is dé sleutel tot succes. Hebben je kinderen vragen, twijfels of hebben ze het even lastig, dan moeten ze altijd bij jou terecht kunnen. Let erop dat je altijd open vragen stelt;
• door afspraken na te komen geven jullie de kinderen zekerheid en veiligheid.
De rol van de stiefouder
Een kwetsbare positie neemt de stiefouder in binnen het samengesteld gezin en binnen de relatie. Stiefouders moeten zich met de opvoeding van de kinderen bezighouden, al is er veel onduidelijkheid over waar wél en waar niet actief opvoeden. Vaders willen nog weleens onbedoeld en onbewust de opvoeding neerleggen bij de stiefmoeder. Stiefmoeders pakken deze rol maar al te vaak op – DNA bepaalt – en manoeuvreren zich in een kwetsbare positie. Deze ‘inmenging’ in de opvoeding kan tot wrijving en discussie leiden met de ex-partners. Maak samen als ouder en stiefouder goede afspraken over de opvoeding en trek één lijn.
Alimentatie en samenwonen
Bij een samengesteld gezin hoort een nieuwe financiële situatie. Als jullie gaan samenwonen heeft dit wellicht invloed op de draagkrachtberekening van de alimentatie; denk aan het delen van de woonlasten. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap word je nieuwe lief automatisch stiefouder van de kinderen (thuiswonend en uitwonend). Stiefouders zijn net als ouders onderhoudsplichtig. Wanneer jullie een samengesteld gezin vormen is het verstandig opnieuw de kinderalimentatie te laten berekenen (en het er niet op aan laten komen).
Samenwonen en financiën
Hoe je dit het beste kunt doen is een persoonlijke invulling. Het ene stel vindt het té zakelijk om hier 50/50 afspraken over te maken en een ander stel zal juist zaken willen scheiden. Wij komen beide situaties tegen. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn de afspraken duidelijk, maar bij een geregistreerd partnerschap of samenleving moet je hierover van tevoren goede afspraken maken. Denk hierbij aan:
STIEFconcept ®
Het vormen van een samengesteld gezin brengt veranderingen met zich mee. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om afspraken te maken over de meest voorkomen zaken. Deze volgen bijna altijd uit de 8 kenmerken van het samengesteld gezin. Denk hierbij aan normen en waarden (= opvoeding), cultuur en rituelen, zorgregeling versus heen-en-weer rooster. Het STIEFconcept ® wordt niet alleen ingezet als het tegenzit in het samengesteld gezin en relatie, maar is juist ook preventief. Het is jullie routekaart naar een succesvol geritst (geblend) samengesteld gezin.
Van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam en succesvol.