Kindercoach samengesteld gezin | Patat-friet-gesprek | Stief & Co
10147
post-template-default,single,single-post,postid-10147,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Patat-friet gesprek


In een samengesteld gezin wonen vaak ook kinderen die geconfronteerd worden na een scheiding met de nieuwe liefde van papa of mama. Dit is niet altijd even makkelijk. Wennen aan een ander die ineens bij je aan tafel zit, iemand die er andere gewoontes op nahoudt, die je ouder kust en daar lief voor is .. om maar wat te noemen.

Dit is niet hetgeen jij wilt en waar jij voor gekozen hebt! Als kind wil graag bij papa en mama aan tafel zitten en wil je graag zien dat jouw ouders lief zijn voor elkaar en met elkaar knuffelen. Lastig voor jou .. maar de keiharde realiteit is dat dit niet meer gaat gebeuren nu je ouders zijn gescheiden.

(tekst gaat verder onder de foto)

Omdat ik als coach van Stief & Co veel ervaring heb in het begeleiden van samengestelde gezinnen, vind ik het belangrijk om naast de ouder/stiefouder óók met de kinderen te praten. Wat doet het leven in een samengesteld gezin met kinderen die ineens in twee gezinnen wonen? Hoe erg is het om de andere ouder dan te moeten missen? En wat vind je van de nieuwe gewoontes en regels in het andere huis?

Allemaal belangrijke zaken die niet alleen invloed hebben op het leven van alle dag van kinderen, maar ook voor de kans krijgen om veilig te hechten.  Super belangrijk en het motiveert mij enorm om hierover met kinderen het gesprek aan te gaan. Geen zware gesprekken, maar zoals ik dat noem een ‘patatfriet-gesprek’.

Lekker met de kinderen in gesprek waar één van de ouder bij is, of als het kind het niet wilt zonder de ouder. Onder het genot van een frietje, hamburger, milkshake of cola praten we over het leven in een samengestelde gezin. Ongedwongen en zonder dat het een zwaar gesprek wordt.
Dit is wat ik een jaar geleden heb ingevoerd bij het begeleiden van het samengestelde gezin. Aandacht voor de kinderen, waar lopen ze tegenaan, wat vinden ze niet zo leuk en hoe gaan we elkaar vinden in het nieuwe gezin ..

Zoals ik al schreef het is super motiverend om deze gesprekken met jongelui op die manier te voeren. De resultaten zijn verbluffend mede door het her-verbinden met de volwassenen in het gezin. Aandacht voor de kinderen door de laagdrempelige ‘patatfriet-sessie’. Ze voelen zich gehoord en willen mede hierdoor graag meewerken aan een mooie toekomst samen.

Het ervaren van de openheid en eerlijkheid is iedere keer weer bijzonder. Soms overvalt het ook mij .. de explosie van liefde als je een zoon weer met zijn vader ziet knuffelen. 

Kinderen die in een samengesteld gezin wonen na overlijden van één van de ouders ontmoet Margot ook. Soms ook met een patat-friet gesprek, soms met een wandeling, soms op een bankje zittend ..


Met hart coachen noem ik dat! Warme groet
Margot

Maak hier kennis met Margot.