Daniëlle Warnier  – positief – zorgzaam  en daadkrachtig

Stiefcoach STIEFconcept ® ~ psychosociaal therapeut, specialisatie in rouw- en verliesbegeleiding (Verlieskundige) en kind-specialisatie: mattenspel begeleider

Leven als samengesteld gezin is vaak een kwestie van hard werken. Als je verliefd wordt, heb je alle vertrouwen in het nieuwe bestaan dat voor je ligt. De vorige relatie heeft weliswaar wonden achtergelaten maar die worden door de nieuwe partner liefdevol geheeld. En toch zien we vaak breuklijnen komen in het samengestelde gezin. Verwachtingen die bijgesteld moeten worden. Een ex-partner die te vaak op de lijn komt. Een huis dat niet stiefkind-proof is. Een kind dat meer aandacht nodig lijkt te hebben dan verwacht.

Van verlies naar vertrouwen

In het begeleiden van samengestelde gezinnen is ruimte geven aan verlies essentieel. Waar de partners vaak vol vertrouwen en verliefdheid de relatie aangaan, blijven de kinderen nog wel eens steken bij gemis en verlies. Het kerngezin is opgebroken. Voor kinderen kan dit een heel verdrietige en turbulente tijd zijn. De kinderen wisselen tussendoor van huis en dus ook van ouder. Op naar het andere huis met andere geuren, andere bed- en schermtijden, minder ruimte, die nieuwe partner. Een samengesteld gezin vraagt meer van kinderen en daardoor ook van de ouders dan gedacht.

Danielle Warnier f

Waar veel zo vanzelfsprekend was in het kerngezin verloopt het in deze samenstelling niet bepaald op rolletjes. Partners, inclusief de kinderen, kunnen elkaar kwijtraken in verdriet, woede en pijn. Ik weet het uit eigen ervaring. Verlies is er in zoveel smaken. Als je daarmee te maken krijgt, ontdek je al snel dat er meer nodig is aan veerkracht, doorzettingsvermogen en zelfkennis dan je ooit voor mogelijk hield. Het vergt een flinke dosis moed om samen je relatie tegen het licht te houden. Waar kunnen we bijsturen? Wat verdient nu onze aandacht?

 

Topsport

In dat spanningsveld proberen overeind te blijven, dat is geen sinecure. Je merkt dat je er samen amper uitkomt. Waar je aan bent begonnen is als een reis door een grillig en soms ondoordringbaar landschap. Waarin je zonder gids waarschijnlijk verdwaalt. We noemen het niet voor niets topsport. Samen ontwarren we de kluwen zodat jullie met meer inzicht en vol vertrouwen samen weer verder kunnen.


Zelf ben ik door zo’n beetje alle stadia van verlies en rouw gegaan die je je kunt voorstellen. Mijn (stief)zoon overleed plotseling, mijn huwelijk ontplofte en mijn man kwam uit de kast. Ondanks mijn werk als Verlieskundige en coach bij samengestelde gezinnen moest ik zelf door het diepe dal van rouw. Vaak op de tast. Om met vallen en opstaan weer terug te veren. Ik ken het landschap dus tamelijk goed en weet ook hoe ik jullie de weg kan wijzen.

Dit ben ik ook:
• moeder van een geweldige zoon (2005)
• heb het eerste online programma ‘Partner uit de Kast’ opgezet
• het liefst val ik in slaap met een luisterboek .. zzzzz
• ooit ga ik nog eens de Camino lopen
• gelukkig gescheiden én nog altijd een liefdevol kerngezin
• gek van katten

Gecertificeerd stiefcoach STIEFconcept voor het coachen en begeleiden van samengestelde gezinnen.

Blogs van Daniëlle

Soon ..