Kind in het samengesteld gezin | klachten en zorgen | Stief & Co
14658
page-template-default,page,page-id-14658,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
Kind mogen én kunnen zijn 


Kinderen – hoe jong of oud ze zijn –  hebben tijdens de vorming van het samengesteld gezin extra aandacht nodig. Niet alleen hun ouders, maar ook zij verkeren vaak in woelig water. Daarbij komt dat het leven voor kinderen vaak al overweldigend genoeg is (school, vriendjes en vriendinnetjes, puberteit, liefdesverdriet etc..).

 

Kinderen die na scheiding te maken krijgen met een samengesteld gezin, vinden het vaak lastig om hun eigen plek te mogen innemen. Bewust of onbewust krijgen ze te maken met loyaliteitsconflicten. Moeten kiezen is zo niet oké voor hen! Ja dit durven wij zo hard te stellen.

 

Niet altijd lukt het ouders – ondanks de beste bedoelingen – om een evenwichtig en luisterend oor te zijn. Het eigen verdriet kan té groot zijn. Voor een veilige hechting is het belangrijk dat kinderen gehoord worden door iemand die hún vragen, problemen, angst en wensen neutraal en ontdaan van loyaliteitsconflicten kan vertalen. 

 

“Mag ik met iemand gaan praten over hoe ik mij voel?
Gelukkig zijn er oplossingen voor:

 

  • de eerste dagen de kinderen weer is energielek
  • in het ene gezin ben ik de oudste en in het andere niet
  • stiefkids zeggen mij nooit uit zichzelf gedag
  • kinderen durven niet te zeggen hoe fijn het was bij ons
  • “het zijn luie bankhangers”
  • verwarrende regels & opvoeding
  • “hoe zit het met mijn schooltas”
  • “ik wil niet steeds heen-en-weer verkassen”
  • aandacht claimen
  • negatieve aandacht vragen
Wij luisteren en maken de onpartijdige vertaalslag 

Pubers bieden wij vooral een luisterend oor. Het is onvoorstelbaar belangrijk om geen directieve richting te geven. Laat ze maar eerst leeglopen.
De ervaring leert dat jongelui zo hun eigen idee hebben over het inroepen van begeleiding. Wij vinden flexibiliteit in onze coaching het allerbelangrijkste, en passen ons aan aan hetgeen op dat moment nodig is. Zo organiseert Margot bijvoorbeeld ‘patat-friet’ gesprekken. Ook wordt de buitenlucht regelmatig opgezocht.


De methodieken zijn ontwikkeld om kinderen te leren én te stimuleren te communiceren met beide ouders, over hun gevoelens en wensen. Hierdoor worden ze bevrijd uit hun loyaliteitsconflict. Contact met zowel moeder áls met vader is oké en het mag zijn. Kinderen hoeven niet te kiezen. Wij geven ze hun eigen stem over het leven in een samengesteld gezin en over wat heen-en-weer tussen twee gezinnen voor hen betekent.

 

Na afloop van het 1e gesprek krijgen pubers adviezen en tips mee. Ouders ontvangen – in  overleg met –  een verslag met adviezen. Hierin staat onze waarneming, en welke concrete stappen er zijn waarmee wij/jullie aan de slag gaan.


Tijdens de vrijblijvende kennismaking luisteren wij vooral naar jullie. Luisteren en vragen stellend om een goede inschatting te kunnen maken van duur en kosten van de begeleiding. Wij vinden het belangrijk hier transparant in te zijn.

 

Voelt jouw kind zich vrij om de andere ouder te vertellen
hoe fijn het bij jullie was?