Mama is mama niet meer | jongen mist mama nu zij verliefd is | Stief & Co
5119
post-template-default,single,single-post,postid-5119,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Mama is verliefd

 

 

Deze schijnende uitspraak kwam uit de mond van een jongen van 13 jaar. Ik kreeg er kippenvel van en moest even slikken alvorens ik de vraag kon stellen “maar wat is er dan gebeurd?”.
Na anderhalf uur gesproken te hebben met de jongen, kreeg ik het volgende te horen.

(tekst gaat verder onder de foto)


“Mijn mama is verliefd en dat vind ik heel erg moeilijk. Als ze al thuis is loopt ze de hele dag te zingen, ze is met van alles bezig behalve met ons, we zitten niet meer gezamenlijk aan tafel met het eten, daar heeft ze geen tijd meer voor, ze gaat bijna elke avond weg met lippenstift op haar lippen en als ik aandacht wil ziet ze mij niet staan.
Omdat ze mij niet ziet en hoort maak ik als ik haar zie veel ruzie met haar. Ik wil weer terug naar hoe het was. Gewoon thuis zijn met mijn broers, zus en mama. Gewoon lekker met zijn vijven en niet ineens een vreemde man in een onderbroek, die ik tegenkomen op de gang als ik ’s morgens moet plassen. Ik wil het niet, ik wil mama naast me op de bank en als ik ga slapen wil ik een knuffel van mama en niet van mijn zus die nu doet wat mama altijd deed. Maar mama is veel bij haar vriend en dus zorgt zij nu veel voor mij. Mijn papa en mama zijn al jaren geleden gescheiden en pap woont niet echt in de buurt en zie ik heel erg weinig en nu is mijn mama ook steeds weg.

Af en toe is mama met haar nieuwe vriend gewoon thuis, dan zitten ze de hele tijd aan elkaar en zit hij ineens aan tafel naast mijn moeder en met tv kijken is er geen plek meer naast mama maar zit hij op mijn plekje. Ik mis mama en vind dat ze raar doet. Ik ken haar niet meer en heb het gevoel dat ik niet meer voor haar besta”. “Ben je jaloers” vroeg ik en deze vraag beantwoordde hij met “JA ik denk het wel….

“Ik wil weer terug naar hoe het was en ik wil zeker geen vreemde man in huis, aan tafel of iemand die zich ook met mij bemoeid als ik een beetje brutaal ben naar mama”.

Dit is een klein voorbeeld van hetgeen er kan gebeuren als er weer een partner in het leven van papa of mama komt. Kinderen worstelen soms zo met zichzelf, omdat ze niet eerlijk durven te vertellen aan hun papa of mama wat ze graag zouden willen en waar ze bang voor zijn om te verliezen. Het is goed om ook hier aandacht aan te geven, kinderen kunnen immers ook een relatie maken of breken. Het is zo ongelooflijk moeilijk voor kinderen als er weer iets verandert in hun leven. Ze hebben immers al de scheiding van hun ouders meegemaakt en willen even geen veranderingen meer. Moeten wennen aan een vreemde, je ouders moeten delen, andere gewoontes en het ergste vaak voor kinderen zijn ouders die veel liefde geven en ontvangen van een nieuwe partner.

Ik ben blij dat steeds vaker ook kinderen in de praktijk komen om over deze verandering in hun leven te praten. Ik zie de opluchting als ze gehoord worden en dat het zeker niet vreemd is dat ze geen vreemde in hun leven willen en al helemaal geen verliefde ouder.

Mama is mama niet meer. Ik weet uit ervaring dat de kinderen flexibel zijn en hieraan gaan wennen, maar het heeft in ieder geval aandacht en tijd nodig.
Laten we ze dat geven…..

Warme groet,
Margot Nollet
(klik graag hier voor een korte kennismaking met haar)

NB: bij Stief & Co spreken wij gelukkig vaak met de kinderen apart. Via de methodieken die ons ter beschikking staan – zoals bijvoorbeeld het Mattenspel – krijgen wij inzichten en kunnen kind en ouders goed helpen . Met elkaar bespreken wij mogelijke oplossingen die voor het individuele gezin goed werken.