Actie en reactie als communicatieve oorlogsvoering | Stief & Co
10741
post-template-default,single,single-post,postid-10741,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Oorzaak & gevolg

“Welke complete imbeciel gooit mijn spullen door de war?”
.. “Wat loop je nu te zeiken, je doet geen moer in huis” ..
“Zullen we het eens over jouw gedrag hebben” ..
“Altijd maar weer wijzen met dat vingertje ..”.

Luisteren om te reageren met jouw ‘feiten’; actie en reactie in volle glorie.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)Wat ons betreft is het een feitenoorlog en diegene die die dag de beste argumenten heeft, wint de slag. Maar .. het is niets meer en niets minder dan het winnen van een slag.

Herken je dit communicatiepatroon? Dan weet je ook dat het één groot energielek is; zet de sluizen maar open en dweil maar door. Of toch maar .. nee nu even te moe om hiervoor hulp te zoeken en we gaan iets leuks ondernemen, het huis pimpen, ons hart luchten bij lotgenoten of op een andere manier afleiding zoeken.

De waan van de dag waarin vele samengestelde gezinnen leven, kan doorbroken worden. Weer op – sorry voor technisch verhaal – inhoudsniveau met elkaar het gesprek voeren:

“Ik merk dat ik behoefte heb aan orde want dat geeft mij rust in mijn hoofd. Zouden jullie voor mij voortaan xyz willen doen?”.