09 okt Overleeft een stiefgezin de bloedband?
De bloedband, een hechtere band dan dit is er niet. Daarnaast staat de stiefband in een stiefgezin wat een verworven band is. Je zult als stiefouder nooit de beslissingen over een kind kunnen nemen die de ouder wel kan. De bloedband is er dan ook altijd als de partners kinderen meebrengen uit een vorige relatie.
De kinderen hebben er niet om gevraagd dat de ouders gingen scheiden, en daarna kiezen voor een nieuwe relatie. Hierdoor worden kinderen in feite ongevraagd geconfronteerd met een stiefouder waarmee ze geen (bloed-)band hebben. En ja, die bloedband maakt dat menig relatie – naast het mooie en het bijzondere ervan – ook te kampen heeft met de andere kant van de medaille. We (her-)kennen het allemaal eigenlijk wel, de ouders ‘vechten’ voor hun eigen kind en zullen altijd voor het biologische kind opkomen als het nodig mocht zijn.
De bloedband is onvoorwaardelijk en dat is de relatie tussen twee partners niet. Menig relatie van een stiefgezin eindigt binnen vaak 7 jaar, omdat de kinderen niet met de nieuwe partner kunnen opschieten. Kinderen kiezen bij conflicten altijd voor hun eigen ouder, ook al is de waarheid een andere. Ook komen kinderen eerder op voor eigen broers of zussen dan voor stiefbroers e/of -zussen. De loyaliteit is door de bloedband erg hoog.
Is het jullie doel om een gelukkig en succesvol samengesteld gezin te zijn en te blijven? Met een gezinsleven waar jullie schaamteloos gelukkig zijn? Waar het glas niet halfvol is maar altijd overstroomd? Investeer dan in een traject waardoor je jullie dromen en wensen daadwerkelijk waar maakt!
Makkelijker dan dit wordt het niet.