Stiefvader hulpvraag | Eigen stem in het gezin | Stief & Co
17370
post-template-default,single,single-post,postid-17370,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-smooth-scroll-enabled,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.8.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Stiefvader en erkenning

Marianne Smulders
MfN Register- en familiemediator | ADR registers: Mediator – Familiemediator – Conflictcoach – Onderhandelaar
Ontwikkelaar en trainer STIEFconcept

 

“Het voelt niet oké! Ik werk me uit de naad om het gezin draaiende te houden, en uiteindelijk heeft iedereen maling aan me”.

Ton zat tegenover mij en vroeg of ik met deze hulpvraag iets kon.
Disbalans – in welke vorm dan ook – bij samengestelde gezinnen. Het met elkaar blenden is net – ik schreef het al eerder – als het in elkaar zetten van een IKEA-kast; in de juiste volgorde en subtiel.

Maar goed .. terug naar Ton. Met hem en zijn Anita doorliep ik de kwaliteit van de zogeheten 12 steunpilaren van hun samengesteld gezin.
Bij hen bleek de basis van de opvoeding fragiel. Het had zonder een duidelijke koers vorm gekregen. Oneerbiedig gezegd .. hap-snap-beleid; het groeit onbedoeld en onbewust!

Hap-snap-opvoeden geeft kinderen (en biologische ouder) in combinatie met onderstaande realistische situaties teveel ruimte:
– huis naar huis verkassen;
– “je bent mijn vader niet”;
– “bij mama hoef ik dit niet te doen”;
– dreigen met voorkeur wonen bij andere ouder;
– schuldig voelen over de scheiding dus ..
– ..


Hoe raar het ook klinkt maar met deze ‘diagnose’ is er juist geen man overboord. Het biedt uitzicht! De weg voor Ton en Anita uit de hulpvraag, is met elkaar terug naar mijn tekentafel. Samen werken aan een duidelijke én consequente opvoeding; eerlijk en rechtvaardig. Door de terugkerende energielekken op te schrijven, kwam er al een zekere rust tot hen. Uit het hoofd en overzichtelijk op papier op weg naar de volgende stap ‘uitvoering‘.

Bij de check van de kwaliteit van hun 12 steunpilaren, bleek ook dat ‘Communicatie’ sterk verbeterd moest worden. De frustratie over het uitblijven van erkenning, bracht hen in een welles-nietes patroon. Luisteren om vooral met je eigen feiten/waarheden de ander van repliek te dienen. Een niet te winnen verbale oorlog. En ook hier geldt – hoe raar het ook klinkt – dat dit inzicht vooral oplossingen binnen handbereik heeft. Ton en Anita gaven al de voorkeur om eerst te starten met de opvoeding. Zij verwachten hierdoor rust in het hoofd en lijf te krijgen. Hierdoor energie voor het aanpakken van de ingesleten communicatiepatronen.

Mooi om hen zo te zien groeien!

Omdat niet iedereen naar een coach of ‘peut’ wil, ontwikkelde ik het e-book ‘Opvoeden in een samengesteld gezin’. Hiermee ga je samen thuis in je eigen tijd op de bank aan het werk om uit fase 2 (ergernis) te komen | of te blijven. Past dit bij jullie? Koop dan hier het e-book (e-werkboek).

Makkelijker kan ik het niet maken ..

Met een warme groet,
Marianne

(om privacy redenen noem ik hen Ton en Anita)