Gescheiden vakanties door de ogen van het kind | Stief & Co
13028
post-template-default,single,single-post,postid-13028,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Gescheiden vakanties door de ogen van het kind

Altijd fijn om vrij te zijn. Maar ook best wel lastig om dit in een gescheiden gezin te beleven.

Mijn cliënt verteld over haar vakantie waar ze nu al buikpijn van heeft: “ik ben 3 weken bij mama waarvan we er 2 op vakantie zijn. Ook ga ik 3 weken met papa, zijn vriendin en haar kinderen naar de camping in Frankrijk. Het liefst was ik gewoon 2 weken met beiden op vakantie gegaan, en de rest lekker thuis met vrienden op pad.
Maar ja dat kan niet meer, mijn ouders zijn gescheiden. Dus sinds 2 jaar ga ik apart met mama en apart met papa op vakantie”. 

(tekst gaat verder onder de foto)

 

“Of ik het leuk vind allemaal, daar is niet zoveel aandacht voor. We gaan gewoon en als ik heimwee heb mag ik bellen met papa of mama. Ligt eraan bij wie ik op dat moment ben. Het is niet zozeer de heimwee waar ik last van heb, maar alles is zo anders.
Mama en ik vermaken ons samen wel, maar bij papa zijn er ineens zoveel mensen meer. Kinderen en een stiefmoeder die ik helemaal niet zo goed ken. We eten heel anders en er zijn andere regels. De kinderen vind ik een beetje vreemd, dus daar speel ik niet mee. Ze zijn een stuk ouder en vinden mij maar een kleintje.

Ik voel me zo alleen als ik weg ben, terwijl ik met zoveel mensen op vakantie ben. Ik heb het allemaal wel tegen papa gezegd en daarom zit ik nu ook bij jou.
Met jou kan ik beter praten over wat me dwars zit en waar ik last van heb. Papa vind dat ik me aanstel en dat ik me maar moet aanpassen. Niet alle kinderen gaan 2 keer in de zomer op vakantie zegt ie. Net of ik dat zo leuk vind? Ik ben liever thuis bij mama in ons huis waar ooit ook papa woonde. Daar voel ik me veilig en heb ik altijd wel iemand in de buurt om mee te spelen”. 

We bespreken wat er verder niet zo leuk is. Ik zie haar worsteling omdat ze niet begrepen wordt door haar omgeving. Ze vindt de verandering in haar leven erg moeilijk en kan niet het tempo aan waarmee haar ouders de veranderingen aangaan. Ze heeft nog wat te verwerken voordat haar wereldje er weer vertrouwd en veilig uitziet. Gelukkig zie ik haar de komende weken nog een aantal keer.

Juist met de vakanties is de scheiding zo duidelijk en hebben kinderen het er lastig mee. Wat extra aandacht daaraan besteden zou al helpend en fijn zijn; even letterlijk of figuurlijk de armen om kinderen heen.

Liefs
Margot

PS: jullie vinden Margot in Arnhem, Ede, Wageningen, Nijmegen of Apeldoorn