Hoe verlagen wij met elkaar het aantal vechtscheidingen?
Ieder kind heeft recht op goed ouderschap. Wij van STIEFenCO vinden dat ieder kind ook recht heeft op een goed samengesteld gezin. Soms loopt een scheiding tussen ouders niet soepel, en soms is er zelfs sprake van zo’n conflictescalatie dat je kunt spreken van een vechtscheiding. Voor kinderen een traumatische gebeurtenis. Hoe voorkom je een vechtscheiding? Dat is de vraag ook bij de Divorce Challenge. Professionals worden uitgedaagd om met plannen te komen om het aantal vechtscheidingen te helpen verlagen!
Kinderen altijd de dupe van een vechtscheiding
Kinderen kiezen niet voor een scheiding tussen ouders en alle zaken die hierbij komen kijken. Van ruzies in het gezin, tot juridische strijd tot en met de rechtbank. Recentelijk nog bij de NOS; één vechtscheiding, 20 rechtszaken en 18 rechters; had er bij rechter nummer 5 ook al niet een lampje kunnen gaan branden? Zelfs het inzetten van het kind door een van de “vechtende kampen” wordt niet gemeden. Uiteindelijk is niemand gebaat bij een vechtscheiding. Ouders hebben niet altijd door hoe erg een kind hier de dupe van is. De negatieve situatie zorgt namelijk voor veel problemen bij kinderen. Van problemen op school, tot emotionele disbalans en soms zelfs onhandelbaar of crimineel gedrag. Kinderen worden beschadigd doordat ouders in scheiding hun eigen belang vooropstellen, niet meer het belang van het kind. Een kind wordt letterlijk het kind van de rekening!
Vechtscheidingen moeten teruggedrongen worden!
STIEFenCO vindt dat ouders zich meer bewust moeten worden van de gevolgen van hun handelen en keuzes, zodat de negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind stopt.
STIEFenCO weet dat als je je eigen aandeel in het niet hebben kunnen doen slagen van je relatie accepteert, je op een positieve manier door kunt in je leven. Doorgaan zonder een vechtscheiding te veroorzaken, zonder kinderen te beschadigen, en zonder negatieve energie. Opbouwen door te accepteren in plaats van afbreken door haatdragend te blijven. Belangrijker is de vraag: “Ga jij de challenge met jezelf aan? Kies je voor opbouwen of afbreken?”
Stiefcoach Marianne, expert in samengestelde gezinnen en stiefouders, vertelt: “Ik merk in de praktijk dat na een scheiding, de komst van een nieuwe partner aardig wat ellende oplevert. Men dacht de scheiding te hebben verwerkt, totdat de nieuwe partner zijn/haar intrede deed. De sluimerende bermbrand die vechtscheiding heet, laait op en dreigt een inferno te worden.” Ze vervolgt: “Of het is omdat de ex-partner ineens een te leuk en actief iemand is geworden, of omdat de stiefouder te gezellig is, of zich teveel bemoeit met de opvoeding, of er is veel jaloezie, of omdat het de ex-partner goed gaat. STIEFenCO pleit voor het werken op de lijn: ouder-ex-partner-stiefouder-kind. Hiertoe is ook een samenwerking afgesproken tussen Kindbehartiger en STIEFenCO.”
Als kind heb je recht op goed ouderschap! Wij vinden dat een kind ook recht heeft op een goed samengesteld gezin!