Succesvol samengesteld door ook naar jezelf te kijken | Stief & Co
14312
post-template-default,single,single-post,postid-14312,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Inzichten in ook jezelf

Liselotte
Trauma therapeut – coach – yoga & meditatie docent – stiefcoach STIEFconcept ®

 

“Mijn ex is een narcist ..”

Samen met; ‘tussen óns gaat het echt onwijs lekker, maar met de kinderen erbij loopt het soms zo moeizaam..’ is dit de meest gehoorde zin in mijn praktijk.

Er zit zoveel lading in deze zin. Ik voel de frustratie, boosheid en de pijn door de woorden heen van ouders in mijn praktijk. En het is vaak het begin van een diepgaand gesprek over terugkerend gedoe, oude pijnpunten die worden geraakt en nieuwe inzichten over hoe het komt dat client en ex blijven botsen. Opvallend, naarmate iemand bewuster wordt van wat er gaande is en was, de conflicten frequenter lijken te worden. Juist als je het door begint te krijgen! En dat is best logisch, want wat je eerst niet kon zien, is zichtbaar geworden.

Oude laagjes loslaten of los leren laten. We krijgen meer zicht op oud gedrag en waarom men de dingen op een bepaalde manier deed. Zeker voor ouders in samengestelde gezinnen lijkt dit nog sneller een thema te zijn. Juist omdat alles scherper zichtbaar wordt in deze setting die veel van de ouders vraagt. Je hebt met zoveel processen en onderstromingen te maken; onderling, tussen gezinnen én in jezelf niet te vergeten.

Dus wat geeft dat te doen?
Maar vooral; waartoe geeft het je de gelegenheid om nog van te kunnen helen? Dit is waar ik de ouders veel in mag begeleiden. Heeft het met vertrouwen te maken? Voel je je in de steek gelaten diep van binnen? Wil je juist zo graag dat het één systeem en geheel wordt, want dat heb je zelf niet gehad als kind. Of voel je je soms niet gehoord en hierdoor onbelangrijk.

Wat mag je aankijken dat eigenlijk nog niet echt verwerkt is? Dat zijn vaak de stukken die nu belicht worden, zij het in een ander jasje natuurlijk. Recentelijk volgde ik de opleiding Familie-opstellingen. Hierin stonden we onder meer stil bij ‘voorouder healing’. Als je meer bewust wordt van wat je eigenlijk hebt meegenomen vanuit het systeem van jouw ouders én de hunne…. Dan wordt het perspectief behoorlijk verruimd op wat er eigenlijk onder je neus gaande is. Dit zorgt voor veel herkenning en heling bij mijn cliënten en dat is mooi om getuige van te mogen zijn.

Dus als je ex een narcist is……… en je je realiseert dat je hem/haar niet kan veranderen.. maar wel meer rust en ontspanning in je leven terug wilt … kan het helpen om samen met een (stief of trauma) deskundige jullie ruzies eens onder de loep te nemen.

Wil je weten wat ik voor je kan doen? Neem dan contact op via liselotte@stiefenco.nl

Met een warme groet,
Liselotte