Bonuskinderen | Maar wat als de relatie uitgaat? | STIEFenCO
3492
post-template-default,single,single-post,postid-3492,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Bonuskinderen en dan gaat de relatie over ..


Stel: je krijgt niet alleen een nieuwe liefde, maar ook een stel leuke bonuskinderen. Jarenlang maak je intensief deel uit van hun leven, maar dan gaat je relatie uit. Redacteur Merel Brons praat met mensen die het meemaakten: wat gebeurde er daarna? Wij zijn dankbaar onze medewerking te hebben mogen verlenen aan de totstandkoming van dit helaas vaak voorkomende dilemma.

Een vriend huilde onlangs bij me uit. Niet alleen omdat zijn relatie na vier jaar voorbij was, maar omdat hij eigenlijk dubbel liefdesverdriet had. Nu zag hij namelijk ook de twee kinderen van zijn ex-vriendin nooit meer. Twee jongens van zes en acht die hij op een gegeven moment als zijn eigen kinderen was gaan zien. Jongens met wie hij stoeide, voetbalde en op zondagochtend in bed lag met croissantjes en verse jus. Maar die hij nu misschien wel nooit meer zou zien.

Ik had er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar inderdaad. Als je een nieuwe liefde krijgt, met daarbij een stel lieve leuke bonuskinderen, is dat natuurlijk heerlijk. Maar wat gebeurt er als je jarenlang intensief deel hebt uitgemaakt van hun leven en de relatie uit gaat? Hou je dan nog contact met ze? Heb je dan niet ook ergens recht op misschien? Je hebt tenslotte ook een tijd bijgedragen aan hun opvoeding, hun leven.

Gebroken gezin, gebroken hart

Uit academisch onderzoek blijkt dat zestig procent van de stiefgezinnen uit elkaar gaat. Liselot (43) is ervaringsdeskundige. Ze had vier jaar lange een relatie met iemand die twee jonge kinderen – toen twee en zes – had uit een eerder huwelijk. Ze hadden ook samen een zoon, die was één toen de relatie over ging. Liselot voelde zich teleurgesteld en verdrietig toen ze haar stiefkinderen niet meer mocht zien. “Vier jaar lang heb ik die kids mede opgevoed. Ik ging met ze shoppen, kocht kleding voor ze, kookte hun lievelingsmaaltijden. Maar boven dat alles: ik hield van ze. Toen de relatie voorbij ging, heb ik gezegd dat ik ze graag wilde blijven zien. Ik gaf aan dat ze bij mij altijd welkom waren. Mijn ex dacht daar helaas anders over. Hij had niet alleen zijn interesse in mij verloren, maar weigerde ook nog om te kijken naar onze zoon. Tegenover zijn eigen kinderen maakte hij me zwart. Vertelde ze dat ik gemeen was en niets goed deed. Ik bleef achter als alleenstaande moeder. Met een gebroken hart en een gebroken gezin.”

Lees hier het hele artikel.