De bonusouder als de kers op de taart | Stief & Co
10660
post-template-default,single,single-post,postid-10660,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

De bonusouder voegt toe

De bonusouder kent vele variaties en niet alleen qua naam. Van stiefouder, bonusouder tot plusouder tot aan gewoon de voornaam. Vaak eerder negatief dan positief in het nieuws en dat is wat ons betreft meer dan ten onrechte.

Ga er maar aanstaan .. de zorg voor een paar puberende koters die het leven van hun ouders al behoorlijk zuur kunnen maken. Daar sta je dan als stiefouder met je goeie gedrag een paar ongeleide projectielen te managen. Natuurlijk is het zo dat de ouders de zorg hebben en de stiefouder meer de steunouder is. Maar .. at the end is het ook het huis van de stiefouder die regels ook moet kunnen stellen en handhaven. Doe je dit niet dan ben je een soort van gast in eigen huis.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)


De lastige positie van de stiefouder heeft vaak te maken met het moeten dealen van de gevolgen van de afgesloten relatie ervoor.  Maar soms ook met de uitdagingen en  allergieën van de kinderen die in je leven zijn gekomen.  Wij schreven hierover al eerder het blog ‘De stiefouder is geen patiënt‘. 

De bonusouder als kers op de taart.

Vanuit een vanzelfsprekendheid voor je bonuskids zorgen maar ook mogen zorgen. ‘Gewoon’ er mogen zijn en er toe doen. Het laatste is zeker geen vanzelfsprekendheid en zegt veel over de karakters en de manier hoe de doorgemaakte scheiding is verlopen.

“Heb ik jou al gezegd hoe dankbaar ik ben hoe goed je voor ook mijn kinderen zorgt. Door jouw komst heb je hun leven verrijkt en wat kan ik als ouder nog meer wensen dan alles goeds voor onze kinderen ..“. 

Hoe mooi is het om dit te horen te krijgen; spontane kippenvel ervan. Onbaatzuchtige liefde. Maar wat maakt het dat dit in het ene gezin zo gemakkelijk lijkt te gaan, terwijl in een ander gezin de uitdagingen enorm zijn. Ingrediënten zijn o.a.:

  • respectvolle scheiding doorgemaakt
  • kinderen en volwassenen zijn veilig gehecht
  • begrip en waardering gekregen
  • leeftijd van de kinderen
  • de gunfactor is er 

Het maakt het leven zoveel eenvoudiger. Nieuwe partners die deel mogen nemen aan het leven van de bonuskinderen. Hoe mooi is dit voor alle betrokkenen. Wij ontvangen vaak prachtige verhalen over onbaatzuchtige liefde. Het in je hart sluiten van kinderen van de ander die je leven zijn binnengewandeld, en toch ook meer dan gemiddeld door alle levensfasen heen ook jouw leven op zijn kop hebben gezet.

De bonusouder die zich niet opdringt, de ouder die accepteert, het kind dat ‘volgt’ .. bijna een natuurlijke flow. Het gaat niet alleen over geluk hebben, maar ook over geluk maken. Over acceptatie en dan met name het accepteren van jouw eigen aandeel in het niet hebben kunnen doen slagen van huwelijk of relatie.

Food for thought ..
Warme groet – Team Stief & Co