Samengesteld gezin | stiefouder is geen patiënt | Stief & Co
9654
post-template-default,single,single-post,postid-9654,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Stiefouder is geen patiënt ..


De patiënt die stiefouder heet. Steeds vaker lijkt de stiefouder (en dan meestal de stiefmoeder) een patiënt die geholpen moet worden. Zelfhulp via vele boeken, webinars, websites, social media, hét schoolplein, praktijkondersteuners etc.. De stiefouder laat zich informeren over en helpen bij het invullen van het stiefouderschap. Wat hij/zij juist wél of juist niet moet doen etc.. Hoe omgaan met de ingewikkelde biologische ouder – stiefouder relatie. Gespreksgroepen van ervaringsdeskundigen worden al dan niet digitaal of fysiek bezocht om ervaringen te delen en informatie te krijgen. De patiënt die stiefouder heet, is naarstig op zoek naar erkenning en naar hoe je wél een grote familie wordt ..

(tekst gaat verder onder de foto)

De stiefouder als patiënt? NOT!!! Wij verzetten ons als stiefcoaches van Stief & Co tegen deze inmiddels heersende zienswijze. Waarom? Het antwoord hierop is eigenlijk best simpel. De stiefouder moet méér dan gemiddeld zien te dealen met de gevolgen van het opbreken van de vorige relatie. Dáár ligt hoofdzakelijk de oorsprong van de dynamieken die volop aanwezig zijn in het samengestelde gezin. Alleen al de laatste paar dagen mocht ik naar aanleiding van verschillende hulpvragen noteren:

  • invloed ex-partner in opvoeding
  • ex-partner via FaceTime mee op vakantie
  • toe-eigenen van de andere ouder van de kindervakantie
  • geen stem hebben in de opvoeding onder eigen dak
  • dwingende communicatiestijl ex-partner
  • overlevingsmechanismen
  • beïnvloeden van de kinderen om de nieuwe lief maar niets te vinden (rare namen krijgt ze of juist akelige verkleinwoordjes ..)
  • loyaliteitsproblematiek
  • vechtscheiding
  • ouderverstoting
  • van verliefd samen naar ruzie met elkaar over nota bene dé ex of over de kinderen 

Bij menigeen is op enig moment de geest uit de fles.

Het samengesteld gezin werkt niet en de positie van de stiefouder vraagt om serieuze hulp. De stiefouder die zich als een kameleon steeds maar weer aan moet zien te passen aan situaties waar hij/zij totaal geen invloed op heeft en/of heeft gehad. Onmacht en frustratie strijden om de 1e plaats en dit nog los van gebrek aan privacy en autonomie.

Soms maken wij mee dat de voormalig ex-partners onze hulp inroepen omdat het samengesteld gezin niet werkt; helaas nog uitzonderlijk maar super moedig en zelfs stoer te noemen. Zelden dat er gewerkt kan worden voor een kwalitatief goede lijn ex-partners en samen ouders, maar als dit wel gebeurd dan verdwijnen vele problemen in samengestelde gezinnen als sneeuw voor de zon.

De dynamieken van een samengesteld gezin, de onderlinge verbanden in relatie tot het verleden dragen met elkaar de oplossingen aan voor een veel beter functionerend samengesteld gezin. De last die stiefouders op zich nemen is niet alleen té groot, maar draagt ook – ondanks alle goede bedoelingen en inzet – nooit helemaal bij tot een fundamenteel beter draaiend samengesteld gezin. Eerder is het zo dat met het wegcijferen van en door de stiefouder er een mechanisme in werking treedt dat wederkerigheid heet. 

Wederkerigheid betekent: “de onderlinge verplichting binnen een relatie om een gift te beantwoorden met een tegengift. Als de relatie gelijkwaardig is, is er sprake van reciprociteit, terwijl ongelijkwaardige wederkerigheid redistributie is”. Vaak hebben wij te maken met deze redistributie. Naar reële situaties kijkende zou het zomaar kunnen zijn dat: “ik accepteer de afgelopen maanden al zoveel van de hele situatie veroorzaakt door die ex van jou, en nu doe ik één ding niet goed en dan krijg ik een hele bak ellende over mij heen”.  Dit is redistributie, de eenzijdige inspanning die niet wordt beloond en zorgt voor de bekende herrie in de tent. Relatieproblemen liggen al snel op de loer. Vele hulpvragen van samengestelde gezinnen hebben vaak te maken met ook relatieproblemen.

Moraal van het verhaal? De stiefouder is geen patiënt en hoeft zich dan ook niet te gedragen als patiënt. Hulpverleners (in welke vorm en vanuit welke discipline dan ook)  moeten véél meer aandacht en zorg besteden aan de dynamieken (denk aan rouw, overlevingsmechanisme/coping, vechtscheiding en hechting) vanuit het verleden. Dit doet recht aan de situatie waarin vele samengestelde gezinnen verkeren.

Dank voor het lezen van deze food for thought en een warme groet,
Marianne – oprichter Stief & Co – regio Kennemerland