12 feb Gelukkig Samengesteld
Marianne Smulders
MfN Register- en familiemediator | ADR registers: Mediator – Familiemediator – Conflictcoach – Onderhandelaar
Ontwikkelaar en trainer STIEFconcept
Graag neem ik jullie mee naar een gesprek dat ik begin vorige week had met cliënten.
“Is er nog hoop voor ons?” klinkt het zacht. Verwachtingvolle ogen kijken mij van de andere kant van de tafel aan. Ik neem deze sterke non verbale communicatie waar, terwijl mijn brein razendsnel gaat; informatie processen versus realistische opties waarmee zij nu direct echt iets kunnen.
“Ik schrik hier niet van, dit is hoe het meestal gaat in een samengesteld gezin”: zeg ik kalm doch stellig. Deze uitgesproken woorden alleen al lijken helend. “Vannacht zal ik zóveel beter slapen” is de opgeluchte reactie aan de andere kant van de tafel. Ze kijken elkaar aan en strelen elkaars armen. In slechts enkele minuten tijd van doom scenario naar het zicht op een vol glas. Niet omdat ik per se de ‘bijdehandste van de klas ben’, maar wel degene met 15 jaar ervaring in de problematiek van samengestelde gezinnen.
Deze opluchting volgt op een emotionele periode van eerst zelf de vinger op de zere plek proberen te leggen. Van actief informatie zoekende op internet, ambivalentie over noodzaak externe hulp etc.. tot aan vandaag dus.
Hoewel niet helemaal vergelijkbaar, is het toch net als met het zoeken naar kwalen op Dr. Google.
Je wordt niet blij van wat je ook leest: “65% redt het niet!”. Het doet mensen verlammen en schikken in hun ‘lot’ van het zijn van een samengesteld gezin.
De realiteit is wel, dat dit percentage komt uit een onderzoek van vorig decennium (mag ik hier !!! gebruiken ajb?)!!!
Gelukkig Samengesteld gaat over het kloppend maken van het vaak ingewikkelde gezinssysteem:
- ontbrekende dynamieken toevoegen (kwaliteit opvoeding, gezinscultuur, communicatie etc..);
- energielekken verminderen (gedragingen, stress, disbalans in XYZ etc..);
- samen inzichtelijk maken van oorzaak en gevolg individuele copingstijlen;
- invloeden vanuit eerdere relatie(s) minimaliseren.
Het systemisch benaderen van de hulpvragen zoals je ook – even oneerbiedig – een gemiddelde Ikea kast in elkaar zet, aan de hand van de handleiding; wél in de juiste volgorde én op de juiste subtiele manier.
Het doel van mijn betoog is om héél helder te maken, dat een gelukkig samengesteld gezin gaat over (a) op de juiste manier en (b) in de juiste volgorde in elkaar zetten van dit gezinssysteem dat uit nét meer onderdelen bestaat dan een kerngezin.
Wat hebben jullie nodig om de draai te maken van minder positief gestemd ‘65%’, naar ons glas is in de toekomst vol!
Warme groet
Marianne