Samengesteld gezin | kind wil alleen naast papa zitten | Stief & Co
11078
post-template-default,single,single-post,postid-11078,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Uit strijd komen

Hoewel de dagelijkse problematiek in mijn praktijk voor stiefcoaching uiteenlopend is, valt mij de laatste maanden meer op dan ooit, hoe partners/stiefouders elkaar aanraken in hun conflicten, in nog niet getransformeerde groei stukken, die over vroeger gaan.

Lotte en Edward zijn sinds zes jaar een stel en Edward heeft een dochter van 14 jaar. Samen kregen ze nog een dochter, Sam van bijna drie. Sinds vier jaar wonen ze in Vlaardingen samen en vandaag tref ik hen voor de tweede keer. Ze zijn ze nog steeds dolverliefd, maar als ze compleet als gezin zijn, weet Lotte zich steeds minder een houding te geven en voelt ze, hoe akelig ook, concurrentie van haar bonusdochter Minke. Ze ziet dat Edward ineens andere regels toepast en dat Minke haar vader steeds weer om haar vinger windt. Ook wil Minke haar vader niet delen en zorgt er steeds voor dat zij samen zijn en ook steeds bij elkaar zitten. Voor Edward geen probleem want hij wil juist meer investeren, omdat Minke meer bij haar moeder is dan bij hen. Zijn ex Marieke heeft geen nieuwe relatie sinds hun scheiding, 5 jaar geleden. Ze staan niet op goede voet en ze zijn het financieel vaak oneens met elkaar, en dat is ook een terugkerend thema in hun relatie.

(tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens een oefening barst Lotte in snikken uit en herkent haar gevoelens van vroeger, waarbij haar vader vaak belangrijke momenten in haar jeugd afwezig was; druk met het opbouwen van zijn goedlopende interieur styling bedrijf. ‘We hebben wel een heel fijn ingericht huis ..’, lacht ze door haar tranen heen. Haar behoefte aan aandacht in mannelijke energie, zoekt ze nu bij Edward en ze heeft soms moeite met ruimte geven aan de vader-dochter relatie.

Pijnlijk, heel eerlijk en door het naar binnen durven gaan bij zichzelf, krijgt deze relatie nieuwe diepte. Bewustwording van de individuele coping strategie en hoe deze taaltechnisch met elkaar in harmonie te brengen.
De oefening die wij samen doen, geeft Lotte en Edward het inzicht hoe we zelf de bril kiezen waardoor we kijken. Deze bril wordt gevormd door alles wat we meemaken en meekrijgen van onze ouders. Samen bespreken we hoe zij hiermee om kunnen gaan als ze weer compleet zijn als gezin zodat er meer harmonie aan tafel en in huis mag gaan ontstaan.

Als je na je eerste lange relatie nieuwe liefde vindt, die eindelijk echt voelt als thuiskomen, geloof je dat dit het helemaal is. Toch merken jullie dat er patronen zijn ontstaan, waarvan je het gevoel hebt kringetjes te lopen in een donkere kamer waar je de uitgang niet van kunt vinden. Dikke kans dat je allebei in je kind stuk van vroeger bent beland en dan kan een extra lampje erop helpen voor meer licht.

Dan kijk ik graag met jullie mee ~ Onze kinderen verdienen het.

Met een warme groet
Liselotte (Stief & Co Rotterdam – Reeuwijk – Gouda)