Het Mattenspel voor kinderen in een scheidingssituatie | STIEFenCO
2326
post-template-default,single,single-post,postid-2326,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Mattenspel voor kinderen bij scheiding

Het mattenspel voor kinderen in een scheidingssituatie

 

Het spel is de afgelopen 17 jaar ontwikkeld in de praktijk door Marjolein Bruinenberg (Beeld en Brein Specialist, Mediator, Kindbehartiger en STIEFenCO’er) en gebaseerd op het actieve visuele brein bij kinderen en het beeldend lesmateriaal. Dit vanuit de kennis en ervaring dat spelend en bewegend praten voor kinderen onder met name de 10 jaar grote ingangen biedt. Kinderen in deze leeftijdsfase denken nog veel in beelden omdat hun rechter hersenhelft meer ontwikkeld is. Ze zijn creatiever en willen de wereld ervaren, in plaats van er over praten. Maar ook kinderen die ouder zijn, hebben veel aan deze methode. Zij zijn in staat om door het leggen van de matten zelf tot inzichten te komen. Wij zijn super trots op Marjolein, en vinden het belangrijk dat er meer bekendheid komt over de prachtige resultaten die zij bereikt met het Mattenspel.

Het is donderdag. Tranen……. De eerste keer bij de Kindbehartiger. Spannend is het voor hem.

Zijn papa en mama zijn gescheiden. Enkele weken geleden kwamen ze bij me met een zorg over hun zoon. Hij huilt vaak en maakt ruzie op school. Ze snappen het niet echt, want ze gaan als ouders goed met elkaar om. En hun zoon vindt het wisselen van huizen niet erg. Via het Centrum Jeugd en Gezin zijn ze toch naar mij doorverwezen. Zien ze iets over het hoofd of kan hij school gewoon niet aan. Ik heb hun uitgelegd dat we via Het Mattenspel snel inzicht kunnen krijgen. Ze zijn heel benieuwd.

We beginnen eerst met elkaar een beetje leren kennen. De mooie introductiekaarten van TIMM Consultancy helpen daarbij. Het ijs breekt al wat en bij de laatste kaart, die hij pakt “WIE BEN IK?” breekt de eerste voorzichtige oprecht gemeende lach door.

Na het leren kennen pak ik de tas van Het Mattenspel erbij. Hij is direct nieuwsgierig. Wil weten wat er allemaal in de tas zit. Ik hou het spannend en pak eerst de grote matten er uit. We kijken naar de kleuren van alle matten en we bespreken samen wat hij een mooie kleur vindt en waar hij het allemaal bij vindt passen. Ik leg het spel uit en opgetogen begint hij de matten op de grond te leggen. Hij vindt het grappig om te doen. Eerst wat onwennig nog, maar als de huizen erbij komen, de poppetjes, de symbolen en de wegen is hij, voordat we het samen in de gaten hebben, volop bezig met het bouwen van een prachtig speelveld.

Ik zit op de grond erbij, moet soms aan de kant schuiven omdat het speelveld steeds groter wordt. Na ongeveer drie kwartier gaan we verder met de vragenkaarten en de dobbelstenen. Met een fiets en een auto rijden we over de wegen heen en trekken om de beurt kaarten. Ik vraag of ik foto’s mag maken van het spel. Zodat papa en mama het later ook kunnen zien. Trots gaat hij er bij staan. Dat moet, zegt hij. Anders weten ze misschien niet zeker dat hij het heeft gemaakt.

Na afloop vraagt hij wanneer hij weer mag komen. Het was leuk. En dat is precies wat Het Mattenspel voor kinderen wil betekenen. Bezig gaan met het rouwproces van een scheiding, met de gevoelens en de beleving van het kind tijdens wisselingen van huizen. En het bieden van inzicht aan ouders en andere belanghebbenden. Snel krijgen we met de opstelling van de Matten een beeld van hoe het kind zich voelt. In dit geval konden papa en mama veel oplossen door beter met elkaar te gaan communiceren. Ook in bijzijn van de kinderen. Zodat een last van de schouders van de kinderen viel. Naast nog veel meer andere kleine dingen die ouders direct begrepen door naar de foto’s te kijken en hier met mij na afloop over te praten. Hun zoon is nog een paar keer geweest. Al heel snel vertelde hij dat het nu veel beter ging. Ook op school.

Het Mattenspel is een spel dat gebaseerd is op het visuele brein van kinderen. En het is een combinatie van andere methoden, samengebracht en laagdrempelig neergezet voor kinderen. Ouders krijgen inzicht, professionals maken er uit op wat er verder aan begeleiding nodig is en instanties, zoals rechtbanken, gerechtshoven en jeugdzorg, zien in korte tijd hoe een kind de scheiding / strijd tussen ouders ervaart en welke positie het kind daar zelf bij inneemt.

Of zoals een meisje van 12 jaar zei: “nu snap ik pas echt waarom ik me voel zoals ik me voel als ik steeds ergens anders ben.

Door gebruik te maken van een spelelement met matten, wegen, symbolen en kaarten wordt er zicht geboden op persoonskenmerken en de positie van het kind binnen de scheiding, gekoppeld aan de leeftijd en de ontwikkelingsfasen. Dit wordt versterkt door aan het eind met vragenkaarten te spelen, die getrokken worden door het gooien van een dobbelsteen.

Bij Het Mattenspel is de gelijkwaardigheid tussen professional en kind de basisgedachte. Doordat de Begeleider zelf deelneemt aan het spel, opent dit deuren bij het kind. Het laatste jaar is het spel uitgebreid getest in Kindbehartiger zaken en is het verdere materiaal in samenwerking met Marlon Dijkhuizen ontworpen. Het spel bestaat uit matten en figuren afgedrukt op duurzaam pvc materiaal. Het kan tegen water, viezigheid en kinderhandjes. Daarbij komt een spel vragenkaarten en een speciale dobbelsteen. De materialen zitten samen in een tas. Het spel wordt alleen gegeven door speciaal daarvoor opgeleide Begeleiders, die zich houden aan een gedragscode en die te vinden zijn op de site van www.destemvanhetkind.nl . Als ouders of belanghebbende is het mogelijk om direct de Begeleider van je keus te benaderen.

De Stem van het Kind | Marjolein Bruinenberg
Neem graag een kijkje op de profielpagina van Marjolein.