Loyaliteit bij samengesteld gezin en bij scheiding | Stief & Co
8090
post-template-default,single,single-post,postid-8090,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Loyaliteit


Zowel bij scheiding als bij de vorming van een samengesteld gezin, komt de uitdaging – en helaas te vaak ook de valkuil – die ‘Loyaliteit´ heet om de hoek kijken. Loyaliteit haakt zo aan bij het onvoorwaardelijk willen zijn naar dierbaren en aan veiligheid en vertrouwen. Hierdoor heeft het op heel veel aspecten van de scheiding en de vorming van een samengesteld gezin grote invloed. Loyaliteit is er op verschillende niveaus en wij noemen er een aantal (en zijn zeker niet compleet):

  • ouder naar kind (voorbeeld: uit schuldgevoel minder streng opvoeden als het kind bij je is)
  • kind naar ouder (voorbeeld: je blijdschap over de fijne dagen bij de ene ouder niet durven/kunnen tonen aan de andere ouder)
  • (groot-)ouder naar ouder (voorbeeld: (groot-)ouders die ‘partij’ treken als hun volwassen kind gaat scheiden)
  • kind naar stiefkind en v.v. (voorbeeld: als het stiefkind zich verzet tegen de biologische ouder van het kind)
  • stiefouder naar stiefkind (voorbeeld: de relatie met de nieuwe partner verbeteren via het stiefkind)
  • jezelf naar …… inderdaad jezelf (voorbeeld: de allerbeste stiefouder willen zijn om te worden geaccepteerd)

(tekst gaat verder onder de foto)

 

Een rondje internet levert ons bij het begrip ‘loyaliteit’ op:

  • “trouw zijn aan aangegane verbintenissen of aan hetgeen waartoe men door zijn positie verplicht is dit met oprechtheid en zonder achterhoudendheid”
  • “trouw”

Als wij dieper ingaan op de eerste uitleg van het begrip ‘loyaliteit’, dan is de meest in het oog springende die van de aangegane verbintenissen. Denk hierbij ook aan ex-partners en samen ouders. Immer op ouderschapsniveau ben je met elkaar een verbintenis aangegaan. Een verbintenis voor het leven kun je wel zeggen. In de praktijk blijkt het een pittige uitdaging te zijn om oprecht en onbevangen te blijven. Boosheid, verdriet, verschillende belangen etc.. zijn vaak ‘spelbrekers’. Het is dan beter om je verdriet te benoemen dan om een handeling te plegen (denk aan pleasen), die jouw vertaling van loyaliteit is. Voorbeeld: “ik merk aan mijzelf dat ik verdrietig ben om wat ik je heb aangedaan. Zou het liefst je alles willen geven om het te verzachten, maar ik begrijp ook wel dat dit zo niet werkt. Dat is in niemands voordeel of belang en vandaar dat ik beter kan benoemen hoe ik mij voel”.

Loyaliteit herbergt ook verlies (en dus ook rouw) in zich. Het verliezen van spontaniteit en onbevangenheid, van autonomie en vertrouwen of van zekerheid en geborgenheid. 
Uit ervaring weten wij dat de manier waarop jezelf bent gehecht (hechtingsstijlen) veel invloed heeft op de manier hoe je omgaat met loyaliteit en met loyaliteitsconflicten. Heb jij jezelf wel eens verdiept in deze stijlen en welke van jou/jullie van toepassing is? Misschien is het inzichtelijk krijgen van de verschillen in hechtingsstijlen een mooie aanleiding om samen het gesprek hierover aan te gaan. Gebruik in dit gesprek vooral open vragen: “vertel”, “leg uit” of een “neem mij mee in ..”. Het is een mooie eerste stap om beter te leren omgaan met loyaliteitsconflicten.

Warme groet
Team Stief & Co