Nieuwe Partner na Scheiding? Adviezen | STIEFenCO.nl
116
page-template-default,page,page-id-116,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Nieuwe partner na scheiding

 

De zoektocht naar een nieuwe partner na scheiding

Na een scheiding begint ook weer de gedachte aan een mogelijke nieuwe relatie. Dit is heel normaal. Je gaat jezelf afvragen of je het nog wil en wanneer je er aan toe bent. Er is onzekerheid of het nog wel lukt om opnieuw een relatie aan te gaan en of je überhaupt iemand kunt versieren. De één begint direct na de scheiding met het zoeken naar een nieuwe partner, de ander wacht nog een aantal maanden. Maar uit onderzoek is gebleken dat binnen 12 maanden na een scheiding de zoektocht naar een nieuwe partner weer begint. En uiteraard zijn er vragen en valkuilen. Daarom vertelt STIEFenCO op deze pagina waar je op moet letten bij een nieuwe partner na scheiding.

 

Wees voorzichtig met een nieuwe partner na scheiding

Het is raadzaam om na een scheiding even tijd voor jezelf te nemen. Stort je niet direct in een nieuw liefdesavontuur, maar verwerk eerst de emoties en gebeurtenissen van de scheidingsperiode. Dat je wellicht eventjes alleen bent is niet erg. Dit helpt juist het proces bespoedigen om de scheiding te verwerken. Wanneer je weer lekker in je vel zit en goed tot rust bent gekomen is de tijd aangebroken om op zoek te gaan naar een nieuwe levenspartner. Uiteraard alleen als je daar behoefte aan hebt. Laat je niet pushen.

Wanneer nieuwe partner voorstellen aan kinderen?

En als je verliefd wordt en een relatie begint, is het verstandig om je kinderen hier nog even buiten te houden. Het is niet verstandig om de nieuwe liefde direct voor te stellen aan je kinderen. De scheiding heeft al veel invloed gehad en een prille liefdespartner van een ouder is het laatste waar zij op zitten te wachten. Zeker als die relatie zomaar weer over kan zijn. Daarnaast heeft het emotioneel invloed, papa of mama met een nieuwe partner. Ga dus uiterst voorzichtig om met de nieuwe relatie richting je kinderen en zorg er eerst voor dat de nieuwe relatie steady en levensvatbaar is.

 

Kinderen hoeven je nieuwe relatie niet zo fijn te ervaren als jij. Wellicht kunnen ze het helemaal niet vinden met je nieuwe partner. En sowieso zien kinderen een nieuwe partner altijd als indringer. Ze denken dat je aandacht alleen naar hem/haar gaat. Aandacht die niet minder naar hun gaat. Ook betekent een nieuwe geliefde voor kinderen een definitief einde aan mogelijke hoop op hereniging van ouders. Blijf je liefde en aandacht dus aan je kinderen geven, zodat zij nog steeds het gevoel hebben dat zij speciaal zijn.

 

Vervalt de partneralimentatie bij nieuwe partner na scheiding?

De vraag over partneralimentatie bij een nieuwe relatie is een terechte. Maar het antwoord is simpel. Volgens de wet is er sprake van samenwonen als er sprake is van een duurzame affectieve relatie waarbij jij en je nieuwe partner elkaar wederzijds verzorgen, met elkaar samenwonen en een gemeenschappelijke huishouding voeren. Dit betekent dus niet dat je ex zomaar de partneralimentatie mag stopzetten bij een nieuwe relatie na jullie scheiden. Wel is het verstandig om voor de goede verstandhouding met je ex de kwestie van een nieuwe relatie voor te leggen.

 

Is de stiefouder verplicht bij te dragen aan het levensonderhoud van een stiefkind?

Wanneer de stiefouder met de eigen ouder van het kind getrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan, is de stiefouder onderhoudsplichtig mits het kind tot het gezin van de stiefouder en de eigen ouder behoort. De onderhoudsplicht eindigt bij beëindiging van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

 

Pas op: nieuwe partner na scheiding moet geen noodrelatie zijn

Het snel aangaan van een nieuwe relatie met een nieuwe partner na de scheiding gebeurt heel vaak en meestal ondoordacht. Deze zogenoemde Rebound relatie ontstaat uit de angst om alleen te zijn na de scheiding, om financiële redenen of om genegenheid. Hierdoor is de insteek van de relatie niet goed. In de eerste weken van de scheiding wordt er al druk gezocht naar een nieuwe geliefde. Dit zijn zelden relaties die succesvol zijn. De rebound relatie met een nieuwe partner na scheiding is niet oprecht en gedoemd te mislukken.

 

Een leuke nieuwe partner na scheiding vind je alleen als jij er klaar voor bent

Verwerk de scheiding, zorg ervoor dat je alles verwerkt en rust even uit van alle emoties. Pas dan ben je klaar om weer op zoek te gaan naar een nieuwe partner na je scheiding. Uiteraard helpt STIEFenCO graag bij het helpen om jezelf weer op de rails te krijgen na een scheiding. En ook in het geval van een nieuwe partner bieden wij je advies om ervoor te zorgen dat je nieuwe relatie gaat slagen.