Levenservaring & zelfvertrouwen | samengesteld gezin | Stief & Co
13186
post-template-default,single,single-post,postid-13186,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Oud zeer ..


Hoe oud verdriet/het verleden.. zich toch weer roert
Wat je vroeger over jezelf dacht en vond; en denkt te hebben opgelost, blijkt alleen maar te zijn weggestopt, om nu de kop weer op te steken. Hetgeen je hebt geprobeerd weg te stoppen en te ontkennen, haalt je nu in. Kun je er nu in deze nieuwe fase en nieuwe omstandigheden, namelijk jouw samengesteld gezin, wel mee dealen?

(tekst gaat verder onder de foto)

Graag neem ik je mee in mijn dagelijkse praktijk als stiefcoach, waarin ik bonus papa’s en mama’s door de valkuilen van het samengesteld gezin loods. Had je al een pittig klusje aan je bonusdochter van 14, steekt ineens weer die oude bekende op; ‘Ik ben niet goed genoeg.’ En hoewel je heus wel weet dat dit níet waar is en je dit al eens hebt besproken met een psycholoog, en voorbij kwam in je yoga retreat, is dat toch vaak weer het gevoel waarmee je naar boven vertrekt na een discussie met je lief.

Het is de pijnlijke waarheid die ik snel openbreek met mijn cliënten; oude overtuigingen en negatieve gedachten over jezelf steken in nieuwe situaties toch de kop weer op. Het begint bij bewustwording. Dat betekent héél eerlijk zijn naar jezelf en je partner, maar vaak stuit het al op eerlijk zijn naar jezelf, want; je bent wel goed genoeg! Toch? Herkenning en erkenning leg ik uit, dus eerlijk zijn met jezelf en naar de pijn toe daarvan, is een belangrijke stap.

Elk mens is getekend door het leven. Gebeurtenissen die ons overkomen in onze (vroege) jeugd en daarna, vormen je wereldbeeld maar vooral het beeld dat je hebt van jezelf. De minder mooie stukjes leren we kunstig te verpakken en dit gedrag wordt vaak onze kracht; bijvoorbeeld zorgzaam of perfectionistisch zijn. Maar door perfectionisme stellen de hoge verwachtingen juist vaak teleur en bevestigd het steeds de onderliggende overtuiging; ik ben niet goed genoeg. Deze diepgewortelde gedachte over jezelf is de dagelijkse saboteur, die ervoor zorgt dat het thuis een stuk minder gezellig aan het worden is. In feite runt jouw gekwetste deel de show, terwijl er zoveel liefde is! Precies. En juist dat gegeven; LIEFDE, opent nu de deuren! Het is er eindelijk tijd voor. Samen met mijn cliënten gaan we naar de kern van zo’n overtuiging ontdekken zij welke gevolgen dit heeft voor hen en wat hen nu te doen staat. Dit zijn waardevolle sessies en maakt mij dankbaar dat mijn achtergrond als trauma therapeut deze stellen in staat stelt nieuwe deuren te openen.

Mijn collega Marianne zal in een binnenkort te verschijnen post uitvoeriger ingaan op coping stijlen en hoe de verschillen hierin, de relatie in het hier en nu aardig kunnen verstoren.

Ben jij ook klaar met die saboteur die in jouw leven de handrem op je geluk gooit? Neem contact op met de coaches van Stief & Co voor meer informatie en/of een vrijblijvende kennismaking. Je bent welkom!

Met een warme groet
Liselotte – stiefcoach Rotterdam, Gouda en Reeuwijk