De zomer bracht serieuze relatieproblemen | Stief & Co
5297
post-template-default,single,single-post,postid-5297,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

De zomer bracht problemen


En ben je lekker uitgerust? Ik zag op Facebook dat jullie een toffe vakantie met elkaar hadden”.
“Tsja …” – even een korte aarzeling om vervolgd te worden door een – “tis maar wat je tof noemt …”.
“Nou die foto’s van mooie plekken, lekker eten op het strand, is toch leuk of ben ik nu gek? Je had anders beter thuis kunnen blijven!”.
Die laatste opmerking kwam hard bij haar aan.

(tekst gaat verder onder de foto)


Hoogtepunt emotie slaat een anker

Men zegt wel eens dat je op het hoogtepunt van een emotie een anker slaat. Op de een of andere manier denken wij dan aan een positieve ervaring. Het zou moeten betekenen dat je met elkaar hoogtepunten hebt beleefd en gedeeld. Cadeautjes van het leven, waar je samen nog lang van kunt nagenieten. Op een avond thuis onder het genot van een glaasje wijn kunnen zeggen: “weet je nog, vorige week zaten we op dat terrasje aan de haven paella te eten …”. Niet dus.

De opmerking komt wel even binnen “je had anders beter thuis kunnen blijven!”. Wat raakte haar zo aan deze woorden? De ogenschijnlijke kille constatering of de snoeiharde bevestiging dat haar relatie in zwaar weer verkeert. 
Het hoogtepunt van de emotie, bleek nu een bevestiging van verdwaald te zijn in het labyrint relatieproblemen. Als ze eerlijk naar zichzelf is, wist ze  eigenlijk natuurlijk ook wel dat het niet goed ging maar had op beter gehoopt. De afleiding, een andere omgeving, even zonder zorgen, de energie van de zon …. Helaas de verwachte ommekeer bracht de uitzichtloosheid van de relatie helder aan het daglicht.

Waan van de dag
En daar sta je dan, ’s ochtends na de zomervakantie de kinderen op weg te helpen naar school. Schoolspullen inpakken, ontbijt maken en het drukke programma van de dag bespreken: “kom uit school wel direct naar huis hoor want de sporttraining is ook weer begonnen”. De kinderen vertrekken op de fiets naar school en terwijl je je kop koffie neemt, galmen de woorden nog altijd na: “je had beter thuis kunnen blijven!”.

Een hard gelag en de huidige werkelijkheid, in plaats van het beeld dat – bewust of onbewust – via social media wordt opgehouden. Het zet volgers op het verkeerde been. De schijn viert hoogtij op Facebook en Instagram. Perfecte, mooie mensen met prachtige relaties en gezinnen, die op de meest idyllische plekken ter wereld hun bucket list aan het afwerken zijn. Zelden zie je de mens het leven leven zonder filter(s).
Ook jij wilt het mooie plaatje en relatieproblemen vinden hun weg naar de coulisse, ver uit het zicht en tussen de andere decorstukken zodat je gedroomde toekomstbeeld niet gesaboteerd kan worden.

Zoals een cliënt het laatst bij mij aan de mediationtafel verwoordde: “hoe mooi de afleiding ook is, het is en blijft een afleiding. De realiteit is dat de emotie van de slechte relatie, dagelijks als water onder mijn deur binnen blijft stromen. Hoe je ook probeert het buiten de deur te houden, water is niet alleen krachtig maar het blijft ook altijd een weg vinden.

Acceptatie
Moraal van het verhaal? Was het antwoord maar zo eenvoudig als een toverwoord. Wat wij wél weten is dat acceptatie – in plaats van afleiding – een hele grote stap voorwaarts is! Gevoel en behoefte krijgen pas dan alle ruimte om uit de coulisse te komen en in de schijnwerpers te gaan staan.

Vasthouden of loslaten? Blijven of scheiden? Beiden verdienen de investering om mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe werkelijkheid.

Met een warme groet,
Marianne Smuldersinfo@stiefenco.nl