Elkaar wél respecteren | omgang binnen samengesteld gezin | Stief & Co
6927
post-template-default,single,single-post,postid-6927,single-format-standard,bridge-core-2.8.6,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Elkaar wél respecteren

Je hoeft elkaar niet aardig te vinden; je moet elkaars rol binnen het gezin wél respecteren. Dit is een belangrijk uitgangspunt voor een samengesteld gezin. Bekijk wat redelijk is in het gedrag van je eigen kinderen en stiefkinderen. Hieronder enkele tips voor een soepelere communicatie en meer begrip voor elkaar.

Gedrag van jezelf terug zien in je kind kan confronterend zijn. Gedrag van een vervelende ex terug zien in je kind is confronterend in het kwadraat. Maar gedrag van de nieuwe partner van je ex terug zien in je kind kan jou tot wanhoop drijven!

(tekst gaat verder onder de foto)



Blijf bij jezelf
Een kind is een kind. Vaak worden uitroepen van een kind hiermee goed gepraat. Maar ook een kind kan jou bewust triggeren en kwetsen met uitspraken om de loyaliteit naar zijn ouder te bevestigen. Dat maakt een samengesteld gezin zo ingewikkeld. Al die verschillende belangen, afwegingen, loyaliteitsgevoelens en situaties waarin je “gezellig” moet zijn, terwijl je dat helemaal niet kan of wil zijn. Lief en aardig zijn terwijl je je zo helemaal niet zo voelt is niet goed voor je eigen gezondheid en reageer je uiteindelijk af op je partner, kind of stiefkind. Stel grenzen, kijk wat redelijk is en zorg dat spanningen niet onnodig hoog oplopen. Met een zakelijke, volwassen omgang met alle personen uit je gezin met respect voor elkaar, bereik je het meest. Als je liefdevol een kind aanspreekt op gedrag dat jij niet acceptabel vindt, kun je een samengesteld gezin creëren waarin een ieder er mag zijn. En dat is uiteindelijk ook hetgeen je je (stief)kind mee wilt geven in de opvoeding.

Praten, praten en nog eens praten
Het kan zijn dat in de gezinnen waarin de huidige (stief)moeders en (stief)vaders zijn opgegroeid er weinig gepraat werd. Daarom is het ook zo moeilijk om het op een andere manier te doen, want een goed voorbeeld doet immers goed volgen. In de gezinnen van nu wordt er veel meer gepraat, maar soms wordt er weinig echt uitgesproken. Een typische opmerking van een stiefmoeder van tegenwoordig kan zijn: “Ik houd vaak m’n mond maar, als iets me niet bevalt of als ik problemen heb met de kinderen. Mijn partner neemt het toch niet serieus en doet de zaak vaak af met een grapje.” Toch geeft het uitpraten van conflicten ‘lucht’ en begrip voor elkaars standpunt. Zeker als je niet alleen praat maar ook echt luistert naar de ander. Weet dat een stiefgezin ook pijnlijk kan zijn, en accepteer dat, omdat het erbij hoort.

Uit wat je voelt, stel je kwetsbaar op en spreek vanuit jezelf
Voel je je vervelend als je partner zich afzijdig houdt bij de opvoeding van de kinderen? Spreek vanuit jezelf, vanuit je eigen gevoel! Vaak vallen we terug in kleinerende of belerende opmerkingen. Doe dat niet maar geef een “ik” boodschap; start van verbindende communicatie. Een paar voorbeelden:

  • “Ik voel me erg alleen staan als jij niets zegt” in plaats van “Jij laat me vallen” of
  • “Ik voel me de boze stiefmoeder als ik de kinderen moet corrigeren omdat jij niet zegt dat iets niet mag” in plaats van “Jij speelt het hele weekend de ‘gezellige’-papa”.
  • Ook tegen kinderen kun je duidelijk zijn en spreken vanuit jezelf:
    “Ik ben ongerust als je te laat thuis komt” in plaats van “Jij houdt geen rekening met een ander” of “Het lukt me niet om je te begrijpen” in plaats van “Jij bent onbegrijpelijk of vervelend”.

Het lijkt misschien overdreven, maar het is het proberen waard en door vanuit jezelf te denken en hoe je je voelt, blijf je bij jezelf. Je partner en de kinderen voelen dit. Authentiek, eerlijk gedrag levert een open communicatie waarin je elkaar kunt vertrouwen. Een mooie basis voor alle deelnemers van een samengesteld gezin!

Wil je graag fijne verhoudingen binnen een samengesteld gezin? De stiefcoach kan jou daarbij helpen!
De communicatie-problemen waar je tegen aan loopt binnen een samengesteld gezin zijn vaak complexer dan in een gewoon gezin, maar niet wezenlijk anders. Het voordeel van het samengesteld gezin is dat je een ervaring meeneemt hoe je het niet meer wenst te doen. Je bent je bewust van je eigen rol en je kunt met een nieuwe partner een nieuwe start maken. Ik help jou graag als stiefcoach om niet opnieuw in oude valkuilen te stappen, om je hooggespannen verwachtingen te temperen en je tools in handen te geven om te werken aan een goede band binnen het nieuwe gezin. Bel mij gerust! Ik maak graag een afspraak met je om hierover te praten, ook in deze corona tijd en met inachtneming van de adviezen van de overheid. Videobellen kan ook. Ik bespreek graag met jou de mogelijke opties.

Met een warme groet en stay safe!
Patrizia

(klik hier en kom meer over mij te weten)