Patrizia Marcucci

praktisch en betrokken

MfN registermediator | MfN familiemediator | Stiefplan-coach | Overlegscheidingsadvocaat
patrizia@stiefenco.nl

Hoe blijf je in contact met wat je denkt en wat je voelt?
Dat is de uitdaging die ik voor me zie om jou te begeleiden als stiefcoach. Want (nieuwe) gezinnen zijn altijd dynamisch. Herkenbaar? Voor mij wel! Allereerst vanuit m’n eigen persoonlijke ervaring als stiefouder, maar ook zeker herkenbaar in mijn werk als scheidingsmediator en in de vele gesprekken die ik heb gecoacht bij de gespreksgroep-avonden voor stiefmoeders.

 

Lees graag onderaan deze pagina hoe cliënten mijn begeleiding hebben ervaren.

Met ruime ervaring als overlegscheidingsadvocaat en mediator heb ik veel kennis op het juridisch vlak. Een advocaat als coach? Dat roept vaak onbewust associaties op met termen als “hard”, “alleen oog voor financiële aspect” en “strijd”. Laat je jezelf dan niet in met de zogeheten advocaat van de duivel, vraag je jezelf misschien af? Iemand die kritische vragen stelt en op- en aanmerkingen vanuit een zo negatief mogelijk standpunt maakt? Kritische vragen: ja! Maar wel vanuit de drive om jou zo praktisch en doortastend als mogelijk naar een harmonieus nieuw samengesteld gezin te begeleiden waarin voor iedereen ruimte is open te communiceren en rekening te houden met elkaars gevoelens! Want daar sta ik voor en geloof ik in.

 

Nieuw gezin, nieuw evenwicht

Ik maak wel eens de vergelijk met een fusie. Bij een fusie van twee bedrijven worden twee culturen samengevoegd. Dat dat niet zonder horten of stoten gaat, is evident. Zo gebeurt dat ook bij een samengesteld gezin. Twee dynamieken die heel erg van elkaar kunnen afwijken, moeten omgesmeed worden tot een nieuwe dynamiek waarin iedereen zich thuis voelt. Het verschil is dat de werknemers na hun werk de deur achter zich dicht kunnen trekken, terwijl de leefomgeving van het samengestelde gezin zich afspeelt binnen de intimiteit van het nieuwe samenleven. Hoe creëer je dat krachtige familiegevoel opnieuw? Waarin veiligheid, vertrouwen en respect voorop staan en dat tegelijkertijd alle gezinsleden stimuleert hun ware emoties te durven delen? Als Italiaans familiemens en stiefmoeder van twee, inmiddels volwassene, kinderen uit een eerder huwelijk van mijn man, ken ik als geen ander deze soms botsende dynamieken en heb ook ik die turbulente weg afgelegd naar een stabiel nieuw gezin gericht op overeenstemming.

 

Het schrikbarende feit dat ruim 60% van de nieuwe gezinnen op een scheiding uitloopt, zorgde ervoor dat ik binnen mijn specialisme als familierechtadvocaat-e mediator, op zoek ben gegaan naar een manier om nieuwe gezinnen te begeleiden. Met aanvullende opleidingen zoals ‘Professionele Communicatie’, ‘NLP’, ‘Systemisch Werk’, ‘Relatietherapie’ en ‘Stiefplan coach’ heb ik praktische middelen in handen gekregen om samen met jou toe te werken naar een sterke en liefdevolle familieband met partner en kinderen.

 

Een samengestelde gezin vraagt om een nieuwe manier van samen leven. Hoe organiseer je en leef je in een nieuw gezin zó dat het recht doet aan alle gezinsleden? We kijken samen naar de bouwstenen om zo’n stiefgezin succesvol te maken. Ik laat je ervaren hoe je als (stief)ouder eigen grenzen stelt en deze nieuwe rol met rust en ruimte vervult. Is dit misschien niet een herhaling van de rest? Geen kopje apart dan en wel in de rest integreren?

 

Blogs Patrizia

Elkaar wél respecteren
Scheiden en een familiebedrijf
Belang testament bij scheiding en samengesteld gezin
Hoe houd je de relatie goed?
Samengesteld gezin en belangen op vakantie
Stiefgrootouders van harte welkom
Protocol scholen gesprek ouders na scheiding

Dit zeggen cliënten over Patrizia:

 

“Patrizia kent de worstelingen van een samengesteld gezin van binnen en van buiten. Heb je hulp nodig in je stiefmoederrol, dan kan ik Patrizia van harte aanbevelen. Dank Patrizia voor jouw deskundige en warme begeleiding zonder oordeel. Truyke”.

 

“Wij wilden graag in korte tijd tips en adviezen ontvangen over hoe we het beste met onze nieuwe situatie (samengesteld gezin) konden omgaan. Patrizia heeft ons geholpen om inzicht te krijgen waar de ‘moeilijkheden’ zaten en hoe we over bepaalde zaken denken. We hebben geleerd om duidelijk tegen elkaar te zijn wat goed en minder goed gaat en hoe we hier mee om kunnen gaan. Daarnaast is het fijn om te beseffen dat niet alleen wij het leven in een samengesteld soms lastig vinden, maar dat veel mensen hier hulp bij zoeken of zouden willen krijgen. Anoniem”

 

“Onze ervaringen met jou hebben we als zeer positief ervaren. Je wist de vinger precies op de zere plekken te leggen en durfde deze ook te benoemen om vervolgens hiermee met ons aan de slag te gaan. We hebben hierdoor meer over onszelf en elkaar geleerd. Anoniem”